Romana Barboříková
27. října 2022 • 14:10

Tour de France 2023: vrchaři slaví, návrat ikony. Ale asi bez Rogliče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

O startu Tour de France 2023 z baskického Bilbaa se vědělo už nějakou chvíli. Ve čtvrtek organizátoři slavného cyklistického podniku oznámili, kudy povede zbytek trasy. A opět je na co se těšit, hlavně pak pro ty, kteří milují sledovat utrpení závodníků v horách. 110. ročník totiž nabídne rekordní počet stoupání nejvyšších kategorií a naopak jen jednu časovku. Do itineráře se po dlouhých 35 letech vrátí legendární vrchol Puy de Dome, kde došlo k mnoha ikonickým bitvám.



Tadej Pogačar tomu přihlížel přímo v sále, zatímco letošní vítěz Jonas Vingegaard pouze u televize. Oba rivalové, s jejichž velkým soubojem se počítá i v příštím roce, se ve čtvrtek dozvěděli, jaká cesta za dalším vysněným žlutým trikotem je čeká.

Jestliže organizátoři Gira d´Italia částečně uzpůsobili itinerář, aby na svůj závod dostali jednu z největších současných hvězd Remca Evenepoela, pořadatelé Tour de France tomu tolik naproti nešli. Zatímco na Giru 2023 budou tři časovky, které má mladý Belgičan rád, na Tour bude jediná, 22 kilometrů dlouhá, navíc s horským závěrem. Ostatně především pro vrchaře se jeví celý příští ročník nejslavnějšího závodu světa.

V jeho menu je 8 horských etap, z toho 4 dojezdy na vrcholu kopce, 4 zvlněné profily, 8 dojezdů pro sprintery a jedna časovka. Během už tradičních 21 etap ujedou závodníci 3404 km ve dvou zemích. Grand Départ totiž bude, jak už bylo oznámeno dřív, v Bilbau. Ve Španělsku odstartují 3 etapy, prostřední z nich připomene slavnou klasiku San Sebastian, kde také bude její dojezd a cyklisté během ní absolvují i nejslavnější stoupání této jednorázovky Jaizkibel.

Ve třetí etapě už peloton zamíří do Francie, kde se odehraje zbytek nejslavnější Grand Tour planety.

„V Baskicku je krásná krajina, ale také velmi obtížné kopce,“ avizoval při prezentaci obtížnější start Tour de France její šéf Christian Prudhomme.

První sprinterskou etapou bude ta třetí, hromadný dojezd se pak očekává i o den později.

Po roční pauze se startovní pole vrátí znovu do nejnavštěvovanějšího města tímto závodem, tedy do Pau. „Poprvé zde byla Tour v roce 1930 a máme odsud spousty krásných vzpomínek,“ zasnil se Prudhomme.

Trasa Tour de France 2023Foto Reuters

Právě v Pyrenejích přijdou už v úvodním týdnu zdejší slavné kopce. 6. etapa nabídne Col d´Aspin a legendární Tourmalet. V dalších dvou dnech přijde zase lehčí uklidnění mezi muži na celkové pořadí, protože se pojedou sprinterské etapy.

Úvodní týden bude zakončen něčím speciálním. Tour de France po dlouhých 35 letech znovu objevuje slavný vulkanický kopec Puy de Dome, kde se odehrály velké bitvy, jako třeba v roce 1964 mezi Raymondem Poulidorem a Jacquesem Anquetilem, v roce 1975 tady zase fanoušci hnali do cíle Eddyho Merckxe.

Další pasáž po volném dni bude ve znamení přejezdu do Alp, kde jsou pak na programu pozoruhodné etapy. Především pak, již tradičně, je velký spektákl přichystaný na 14. července, tedy Den dobytí Bastily, kde si to muži na celkové pořadí rozdají na výsostném Grand Colombieru, stoupání dlouhém 17 km s průměrem 7 %.

Hned nato přijde jeden z nejtěžších dnů s převýšením ke 4000 m v etapě z Annemasse do Morzine. Před druhým volným dnem ještě dostanou cyklisté pořádně zabrat v etapě z lyžařského střediska Les Gets, kde také zdolají přes čtyři tisíce výškových metrů.

Závěrečný týden odstartují časovkou dlouhou 22 km. Jen jedinou, navíc vcelku krátkou jízdu proti chronometru vítají vrchaři jako třeba Thibaut Pinot nebo Romain Bardet, naopak v případě Evenepoela, ale třeba i Primože Rogliče a Gerainta Thomase se počítá s účastí na italském Giru, kde jsou časovky hned tři, v celkové délce 70 km.

Nejvíc nastoupaných metrů, konkrétně 5100, budou mít Vingegaard a spol. v etapě č. 17 z Saint-Gervais Mont Blanc do Courchevelu. V té absolvují i nejvyšší bod Tour 2023 Col de la Loze (2304 m). Poslední horskou etapou pak bude ta v předposledním dnu z Belfortu. Cyklisté zde zdolají 3500 výškových metrů a několik nepříjemných stoupání. Letos v podobné etapě ženské Tour slavila celková vítězka Annemiek van Vleutenová.

110. ročník Tour de France pak zakončí tradičně sprint na Champs-Élysées. Tentokrát ale bude trochu speciální. Příští rok totiž bude 70 let od svého vzniku slavit zelený dres, tedy ten pro nejlepšího sprintera.

Trasa 110. ročníku cyklistické Tour de France v roce 2023

1. července - 1. etapa: Bilbao - Bilbao (182 km),

2. července - 2. etapa: Vitoria-Gasteiz - San Sebastián (209 km),

3. července - 3. etapa: Amorebieta-Etxano - Bayonne (185 km),

4. července - 4. etapa: Dax - Nogaro (182 km),

5. července - 5. etapa: Pau - Laruns (165 km),

6. července - 6. etapa: Tarbes - Cauterets Cambasque (145 km),

7. července - 7. etapa: Mont de Marsan - Bordeaux (170 km),

8. července - 8. etapa: Libourne - Limoges (201 km),

9. července - 9. etapa: Saint Léonard de Noblat - Puy de Dome (184 km),

10. července - volný den v Clermont Ferrand,

11. července - 10. etapa: Vulcania - Issoire (167 km),

12. července - 11. etapa: Clermont Ferrand - Moulins (180 km),

13. července - 12. etapa: Roanne - Belleville en Beaujolais (169 km),

14. července - 13. etapa: Chatillon sur Chalaronne - Grand Colombier (138 km),

15. července - 14. etapa: Annemasse - Morzine Les Portes du Soleil (152 km),

16. července - 15. etapa: Les Gets Les Portes du Soleil - Saint Gervais Mont Blanc (180 km),

17. července - volný den v Saint Gervais Mont Blanc,

18. července - 16. etapa: Passy - Combloux (časovka na 22 km),

19. července - 17. etapa: Saint Gervais Mont Blanc - Courchevel (166 km),

20. července - 18. etapa: Moutiers - Bourg en Bresse (186 km),

21. července - 19. etapa: Moirans en Montagne - Poligny (173 km),

22. července - 20. etapa: Belfort - Le Markstein (133 km),

23. července - 21. etapa: Saint Quentin en Yvelines - Paříž Champs Elysées (115 km).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud