Romana Barboříková
17. října 2022 • 20:00

Giro 2023 ušité na míru mistru světa: tři časovky, jedna brutální. Co Hirt?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před pondělní prezentací trasy Gira d'Italia 2023 se mluvilo o tom, že by měla být šitá na míru úřadujícímu mistrovi světa a vítězi letošní španělské Vuelty Remco Evenepoelovi. To se také potvrdilo. V čem přesně? Odpovědí jsou tři časovky v itineráři trasy 106. ročníku italské Grand Tour. Tedy přesně to, co belgickému talentu sedí a na co se ho snaží organizátoři nalákat. A co Jan Hirt, který bude součástí Evenepoelova týmu?



Je sice italskou metropolí, ale slavný cyklistický závod bude v Římě v příštím roce finišovat teprve po páté. Ano, závěrečná etapa, po které bude korunován další celkový vítěz růžového dresu, povede i kolem slavného Kolosea. Nebude to však, na rozdíl od posledních let, časovka, ale klasická etapa dlouhá 115 km. Je tedy vysoce pravděpodobné, že už před 28. květnem, kdy Giro d´Italia skončí, bude znám jeho vítěz.

Ale nepřebíhejme. Ani tentokrát pořadatelé nijak nezaostali za svou pověstí a nachystali v 21 etapách pořádně těžké zkoušky. Řečí čísel: 8 sprinterských dojezdů, 3 časovky o celkové délce 70,6 km, šest horských etap se stejným počtem dojezdů na vrcholu stoupání a čtyři klasikářské etapy. Za 21 dní ujedou závodníci 3448,6 km a nastoupají 51 300 metrů!

Celková trasa Gira d Italia 2023
Celková trasa Gira d Italia 2023

Startuje se první ze tří časovek v oblasti Abruzzo, která je rovinatá s dojezdem do menšího kopce a její délka je 18,4 km. První horská zkouška přijde v sedmé etapě s dojezdem na Gran Sasso d´Italia.

Jednou z nejtěžších etap, kterou pořadatelé ohodnotili pěti hvězdičkami, tedy maximálním počtem, bude ta s číslem 13. Během ní zavítá peloton do Švýcarska, což bude vedle Itálie jediná země, kterou Giro projede. V ní absolvují cyklisté i Cima Coppi, tedy nejvyšší bod Gira 2023, kterým bude Colle del Gran San Bernardo (2 469 m). Cíl této etapy je ve slavném lyžařském středisku Crans Montana.

Giro d Italia 2023: 13. etapaFoto RCS Sport

Pětihvězdičkové dojezdy budou celkem čtyři, z nich tři v závěrečném týdnu. První z nich po druhém volném dnu, čili tom, ve kterém v letošním ročníku vyhrál etapu přes obávané Mortirolo český vrchař Jan Hirt. Mortirolo teď v itineráři není, ze slavných pasů v příštím roce najdete například Passo Giau v etapě 19 do Tre Cime di Lavaredo.

V tomto dni čeká na jezdce pořádná porce nastoupaných metrů, a to bude před nimi ještě hodně těžká práce v poslední ze tří časovek. Bude dlouhá 18,6 km, což není nic hrozného, jenže je v ní připraveno převýšení 1050 výškových metrů. A to především v její druhé polovině, kde se vyskytuje i stoupání se sklonem 22 %.

Dvacátá etapa Gira nabídne pořádně drsnou časovku...Foto RCS Sport

Pro Evenepoela, který je i skvělým vrchařem, by to nemusel být problém. V případě, že vyslyší volání italských pořadatelů, se pak nabízí pro českého fanouška jasná otázka. Jak to bude s Hirtem, který jim letos udělal na Giru takovou radost?

Zde to bude asi pro Čechy zklamání, v takovém případě to vypadá spíš na scénář, kdy bude jeden z nejlepších vrchařů světa plnit úkoly domestika jasnému lídrovi týmu Soudal-Quick Step, do kterého od ledna přestoupí. Ale nebudeme ještě v tomto směru předbíhat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud