Romana Barboříková
19. července 2023 • 19:20

Bouře na Col de la Loze: černý den Pogačara, uragán Gall a zácpa v kopci

Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úvodu etapy se sbíral ze země. Nešlo však o nic zásadního, co by mělo Tadeje Pogačara ovlivnit. Přesto se v rozhodujícím stoupání celého letošního ročníku naskytl dost smutný pohled. Slovinec, který sliboval po časovce útoky, se zhruba 8 kilometrů před vrcholem Col de la Loze úplně zlomil. Do rádia zahlásil: Jsem pryč, jsem mrtvý. Pak už Jonas Vingegaard jen navyšoval průběžné vedení na 7:35 minut. Etapu v neskutečném tempu ovládl Rakušan Felix Gall.



Tady se měly ve středu dít věci. Královská etapa měla být ještě šancí pro Tadeje Pogačara, jak snížit náskok vedoucího Jonase Vingegaarda. Od jejího začátku ale bylo jasné, že Jumbo-Visma, tedy celek žlutého muže, mu to bude zase znepříjemňovat, když v prvním kopci nasadil vysoké tempo.

Už před tím se nejlepší mladík Tour de France musel vypořádat s pádem, který ani kamery nezaznamenaly, čeho si ale později všímaly, byly odřeniny na Slovincově levém loktu a koleni. Celou dobu ale Pogačar vypadal, že ho toto zranění nijak neovlivňuje. I když nutno říci, že šlo o stranu a ruku, kde měl nedávno zlomené zápěstní kůstky.

Po prvním stoupání 1. kategorie Jumbo-Visma zvolnili a mohl tak konečně ujet únik, který byl hodně početný. Nechyběl v něm Giulio Ciccone oblékající puntíky, který si dojel pro dalších dvacet bodů do vrchařské soutěže. Jakmile se ale ve skupině uprchlíků tempo přiostřilo, vrátil se nejprve zpět do skupiny hlavních favoritů a později odpadl i z ní.

Jely se tak dva závody. Únik bojoval o možnost získat etapové vítězství a čekalo se, jaký útok připraví Pogačar a jak na něj bude reagovat dánský lídr.

Slovinci, který v úterý doufal, že by mohlo další den pršet, což slibovala předpověď a jemu by to zjevně vyhovovalo, nepřálo ani počasí. Pršelo pouze brzy ráno, jinak přes den bylo jasno a opět vedro. I když v klesání z Roselendu, tedy druhého kopce, klesla teplota chvíli na 14 stupňů, bylo jinak opět přes 30 stupňů.

Pak konečně přišlo zásadní stoupání Col de la Loze. A tam se opravdu děly věci. Ovšem takové, jaké snad nikdo nečekal. Pogačar začal ztrácet kontakt se skupinou, ve které jel zcela pohodlně Vingegaard. Do rádia zahlásil: Jsem pryč, jsem mrtvý.

Sportovní ředitel okamžitě zareagoval pokyny pro ostatní: Marku (Soler) zůstaň s Tadejem, Adame (Yates) bojuj o pódium. Soler se opravdu po zbytek etapy držel u svého lídra.

V čele závodu se odehrával ale další důležitý souboj, tedy o vítězství v etapě. 6,2 kilometrů před vrcholem, v brutálně těžké části stoupání, které se jelo v celé historii Staré dámy teprve podruhé, zaútočil nováček na francouzské Grand Tour Felix Gall. Ten jel celý den v úniku dobře, pomáhal mu ještě parťák Ben o´Connor.

Simon Yates, který mu byl nejblíže, nejprve nezareagoval, a pak už uragan z Rakouska neměl šanci dohnat. Jezdec týmu AG2R Citoën ukázal, jak je silný v kopcích, i na Kolem Švýcarska, tedy testovacím závodu před Tour. Po přejetí vrcholu Col de la Loze zahájil neohroženě sjezd a poradil si také s výjezdem na rampu letiště v Courchevelu, kde byl také ještě pořádně těžký sklon. Ale v cíli se mohl radovat z premiérového vítězství na Tour.

Zajímavá příhoda potkala cestou k vrcholu této nové legendy francouzského třítýdenního etapáku Vingegaarda, který se rozhodl získat co největší náskok na Pogačara a možná chtěl ještě i vyhrát etapu.

Když projížděl serpentinou v těžkém stoupání, musel se jezdec v maillot jaune prodírat zácpou, která nejspíš vznikla pádem motorky, za kterou muselo zastavit ředitelské auto. To pak obklopili fanoušci, které musel Vingegaard s kolegou Keldermanem odstrkovat, aby si prorazil cestu. Na chvilku ho to zbrzdilo, musel se pak v prudké pasáži znovu rozjíždět. Ale nebyl to důvod, proč se mu už víc než minutovou ztrátu na Galla nepovedlo smazat.

V cíli pak přišly těžké chvíle pro UAE Team Emirates, kde Adam Yates a Rafaelem Majkou napjatě čekali, až přijede i jejich lídr a s jakou ztrátou. Když Pogačar projel cílem, Soler, který ho celou dobu doprovázel, ho poplácal po zádech, aby ho utěšil.

Dvojnásobný vítěz Tour de France totiž v této etapě ztratil na Vingegaarda pět a tři čtvrtě minuty, manko v průběžné klasifikaci se navýšilo na 7:35 minuty.

„Dnešek byl mým nejhorším dnem na kole. Ale bojoval jsem dál. Marc Soler mě opravdu postrčil na můj limit. Nevím, co se stalo. Pod poslední kopec jsem přijel úplně prázdný. Všechno jídlo, co jsem snědl, se nedostalo do nohou. Jestli zregeneruju, pokusím se vyhrát v sobotní etapě," řekl viditelně hodně zklamaný Pogačar francouzské televizi.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa (Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel, 165,7 km):

1. Gall (Rak./AG2R-Citroën) 4:49:08, 2. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -34, 3. Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) -1:38, 4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:52, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:09, 6. Johannessen (Nor./Uno-X Pro Cycling) -2:39 … 22. Pogačar (Slovin-/SAE Team Emirates) -7:37.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 67:57:51, 2. Pogačar (Slovin-/SAE Team Emirates) -7:35, 3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10:45, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:01, 5. S. Yates -12:19, 6. Bilbao -12:50.

Vstoupit do diskuse
14
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud