František Prachař
4. července 2009 • 03:00

Pozor! Útočí Tourziger!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni se učil, letos může vyučovat. Dnešním prologem cyklistické Tour de France v Monaku možná začne revoluce v českém sportu. Roman Kreuziger vyjíždí do nejtěžšího závodu světa jako lídr italské stáje Liquigas s cílem bojovat o elitní desítku.



Kromě vyladěné formy se letos Kreuziger může spolehnout i na asistenci osmi spolujezdců. Je to poprvé v historii, kdy český cyklista užívá výsad takové hvězdy.

Roman Kreuziger Roman KreuzigerFoto Michal Beránek SPORT

Až se silnice zvedne a cyklisté začnou šplhat do nejstrmějších kopců Tour de France, bude se snažit Franco Pellizotti krýt záda Romanu Kreuzigerovi. I třetí muž letošního Gira d´Italia se stane na nejslavnějším závodě světa domestikem 23letého Čecha. Navíc mu bude předávat zkušenosti jako spolubydlící na pokoji.

Sportovní ředitel Liquigasu Roberto Amadio poslal na „Starou dámu“ velmi silnou sestavu, ale doma nechal italskou modlu Ivana Bassa. Ten měl možnost ukázat se na Giru, kde nakonec dojel až pátý. Nyní určil zkušený manažer za hlavní tahouny Kreuzigera a jeho kamaráda Vincenza Nibaliho, italského dravce s vynikajícími vrchařskými schopnostmi. Experti však staví do role jasné jedničky komplexnějšího závodníka s přezdívkou „Křižák“.

Důvod? Umí lépe časovku a má větší přehled. „Je to budoucí šampion. V kopcích jezdí uvolněně a úžasně chytře. Má velký přehled, nic nedělá bez účelu,“ pěje ódy Chris Graetz.

Expert serveru DailyPeloton řadí českou hvězdu výše než Lucemburčana Andyho Schlecka, jehož mnozí vidí jako letos největšího soupeře favorizovaného Alberta Contadora ze Španělska. Kreuziger prý bez potíží může ujet i sedminásobnému vítězi minulé éry Lanci Armstrongovi, jenž bude po čtyřleté pauze opět na startu.

Roman Kreuziger Roman KreuzigerFoto ČTK

Sám jezdec spekulace o jasné jedničce odmítá. Ví, že v mladém věku jeho tělo nemusí zátěž akceptovat. Z loňska zná důkladně nástrahy Tour, kdy si prošel krizí ve stoupání na 2802 metrů vysokou horu Cime de la Bonette. Ale Nibali loni trpěl také, po této etapě začal zaostávat a celkově dojel dvacátý.

Proto by měl být český objev mužem, kterého ostatních osm lidí v týmu chrání před větrem, vozí mu vodu a rozjíždí tempo do kopců.

Dalším důvodem je i možnost získat bílý trikot pro nejlepšího mladíka do 25 let, o nějž loni dokázal na rozdíl od Nibaliho bojovat do posledních dní. „Nechci tomu přikládat nějaký význam. S Vincenzem máme stejnou pozici. Jsme kamarádi. V horách si můžeme pomoci. Navíc je tam Pellizotti, kdykoliv na tom bude někdo z nás špatně, je tam další, aby ho zastoupil. Nejede se na jednoho člověka,“ tvrdí bez možnosti námitek české eso.

Důvody jsou jasné. Respekt těla, které poznalo zátěž třítýdenního závodu jen dvakrát, i fakt, že od něj spousta lidí očekává výsledek. „Ale já jsem naprosto klidný. Jsem mladý a lidé, kteří sledují cyklistiku, očekávají od jiných, že budou tvořit závod. Já se mohu soustředit na svůj cíl dojet do desítky,“ míní Kreuziger, který si dnes v pelotonu připne na záda startovní číslo 93.

Řeč čísel a výsledků je přesto proti němu. Nikdo lepší momentálně v Liquigasu není. Letos vyhrál závod Kolem Romandie a na podniku Kolem Švýcarska neobhájil loňský triumf jen proto, že v itineráři chyběly pořádné kopce. Nakonec dojel třetí.

Nibali dojel sedmý v Dauphiné Libéré, tradiční prověrce před Tour, ale mnoho favoritů tehdy odpočívalo. Pellizotti zase po vrcholu na Giru zřejmě nebude mít tolik sil, aby zvládl zátěž v kombinaci s úmornými červencovými vedry.

Od Kreuzigera čekají odborníci velké věci i v posledním týdnu, kdy se má v Alpách celý závod rozhodnout. „Klíčová je závěrečná časovka, kde skončí určitě mezi nejlepšími pěti,“ míní bývalý profesionál Jonathan Vaughters, vítěz týmové časovky z Tour 2001. Důvodem jeho optimismu je právě fakt, že si bude moci užívat pozice lídra. Potvrdí jeho slova prolog?

 

deník Sport V sobotním deníku Sport najdete:
» vše o Tour de France

O čem se píše:
» Představení všech stájí
» Koho má Kreuziger v týmu?
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud