František Prachař
13. července 2009 • 03:00

Odstaví Astanu koalice?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odjezd z Pyrenejí a dnešní volný den neukončil frustraci mnoha cyklistů z nadvlády stáje Astana. Tour de France zatím šéfuje tým hvězd v čele s Lancem Armstrongem a Albertem Contadorem.



Soupeři jsou proti jejich taktice bezmocní. Mají však plán, jak zabránit diktatuře. Část pelotonu v čele s formací Silence-Lotto hodlá vytvořit koalici, která by favority zlomila.

Lance Armstrong během týmové časovky.
Lance Armstrong během týmové časovky.

Astana proti všem? Vize, která může nabýt jasnější kontury v alpských etapách. Kazašský tým je totiž s Contadorem, Armstrongem, Levi Leipheimerem a Andreasem Klödenem dokonale fungující stroj, jenž nemá konkurenci.

Vždyť všichni čtyři jmenovaní mají výkonnost na to, aby nejtěžší podnik světa vyhráli. První duo si dokonce může dovolit vnitřní boj o jedničku stáje. Když pak v horách spolupracují v čele pelotonu, je zbytek startovního pole bezmocný. „Dosavadní etapy se jely hodně ostře a spousta lidí tenhle první těžký týden zaplatí silami,“ uvedla i česká naděje Roman Kreuziger, jenž touží po umístění v elitní desítce. Kvůli náročnosti je aktuálně čtrnáctý.

Jeden z lídrů Liquigasu je na tom podobně jako další adepti na přední příčky Cadel Evans, bratři Schleckové či Carlos Sastre. Bez silné podpory stáje všem chybí energie na to, aby zaútočili, což potvrdil první náročný víkend.

Evans sice v sobotu nastoupil hned v prvním stoupání na Port d’Envalira a měl v plánu připojit se k devítičlenné skupince uprchlíků, ale ta ho odmítla. „Báli se, že by kvůli mně začala Astana únik stíhat. Odháněli mě pryč jako malé děti,“ stěžoval si cyklista, jenž má kvůli prologu a týmové časovce na 18. místě ztrátu více než tři minuty.

Respekt z Astany navazuje na dobu, kdy Armstrong vyhrál v období 1999–2005 sedm Tour v řadě v týmech US Postal a Discovery Channel. I tehdy panovala přísná hierarchie a všichni se řídili podle rozhodnutí nejlepšího týmu.

Stejně jako nyní byl jeho manažerem Johan Bruyneel. „Zatím máme závod pevně v rukách. Soupeři sice občas útočí, ale stojí je to více sil než nás,“ mínil belgický stratég, s jehož přičiněním si jediný důležitý únik připsal na konto v 7. etapě Contador, který ujel konkurentům o 21 vteřin.

Slabší týmy proto chtějí nepříznivé vyhlídky změnit. Po Evansově neúspěchu vyzvala jeho stáj Silence-Lotto ostatní, aby se proti mocné formaci spojili.

„Nechci žádný pakt, ale pokud bude možnost, mělo by se proti Astaně spojit co nejvíce jezdců,“ byl nekompromisní Evansův šéf Patrick Redant. „Musí se to stát, protože nikdo nemá čtyři lídry jako oni. Pokud chceme uspět, nemáme na vybranou.“

Návrhy rázného manažera se podle serveru Daily Peloton líbí několika francouzským stájím, ale není jisté, zda ho podpoří. Ostatní mlčí.

Už nyní totiž panují mezi různými týmy nepsané dohody. Například s Astanou občas spolupracují díky Contadorovi jeho španělští krajané z formace Caisse d´Epargne. Pro legendu Armstronga zase občas plýtvají vlastní energií bývalí parťáci George Hincapie z Columbie či Egoi Martinez z Euskatelu, což favority ještě více posiluje.

deník Sport V pondělním deníku Sport najdete:
» vše o Tour de France

O čem mluví:
» Proč je nyní čas na dohody?
» Kdy se může rozhodnout?
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud