27. července 2010 • 17:21

Téma dalších Tour? Duel Contador - Schleck

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nehnuli se od sebe celou Tour de France. Rozdělil je jen hromadný pád nebo defekt. Na pekelný Tourmalet šplhali kolo na kolo, v časovce se rvali o každou vteřinu. Byli naprosto stejní. Tak jak je možné, že se na ChampsElysées radoval z titulu Alberto Contador a ne Andy Schleck? Štěstí prvního a smůlu druhého lze vyčíslit. Rovná se 39 vteřin. Zrodila se rivalita budoucnosti.



Loni byl Alberto Contador jasným vládcem Tour de France, letos už je jeho vítězství trochu s otazníkem. Andy Schleck mu celé tři týdny visel na zádech, setřásl ho až na poslední chvíli. „Andy je skvělý závodník a dost se mi přiblížil,“ pochválil šampion o dva roky mladšího soupeře.

„Alberto byl lepší, ale já se vrátím,“ vzkázal Schleck. Stejné pořadí si rozdělili už loni, tehdy však Lucemburčan zaostal o víc než 4 minuty, teď mu chybělo necelých 40 vteřin. Zápletka na další ročník je hotová.

„Jejich duely byly fantastické. Jsou jako Anquetil-Poulidor, Merckx-Ocana, Hinault-LeMond, nebo chcete-li příklad z tenisu Nadal-Federer,“ rozplýval se ředitel Tour Christian Prudhomme. „Jsou na téměř stejné úrovni, což slibuje nové, mimořádné souboje. Doufám, že se všichni sejdeme na další Tour a budeme svědky neuvěřitelné podívané od začátku až do konce.“


Jeden je menší a svalnatější, druhý je vytáhlý s pavoučími končetinami, oba jezdí na kole stejné značky Specialized. Navzájem se dokonale znají. „Vím přesně, jak Andy pracuje a jak myslí, oba jsme mladí a určitě bude mým hlavním sokem v příštích letech,“ tušil sedmadvacetiletý lídr Astany.

Oba postihly během Tour problémy, se kterými se museli vypořádat. Schleckovi se zranil bratr a v rozhodujícím stoupání mu spadl řetěz, Contador zase píchnul na kostkách. Když však oba seděli na kole, byli k sobě přilepení jako mouchy na bonbón.

„Loni mě Alberto jasně převyšoval, letos jsme byli v kopcích vyrovnaní,“ uvědomoval si Lucemburčan svůj posun ve výkonnosti. Během časovky, která rozhodně není jeho doménou, dokázal Contadorovi vnutit pocit, že prohrál.


Dva největší favorité bok po boku.Foto Reuters


Tím, že byl v první půli rychlejší, všechny šokoval a hlavně přesvědčil o svých kvalitách do budoucna. „Bohužel to ale nestačilo, i když Alberto byl v cíli hodně vyčerpaný,“ culil se Schleck.

„Myslím, že to byl krásný boj. Dodal mi odvahu pro příští rok, budu tady, abych vyhrál.“ V záloze má lídr Saxo Banku mocnou zbraň, Franka Schlecka. „Já samozřejmě vím, co mi prohrálo Tour. Jsem si jistý, že to bylo zranění mého bratra, s ním byste v horách viděli úplně jiný scénář,“ prohlásil Lucemburčan, který bude společně s Frankem v další sezoně působit v nové domácí stáji. „Na Tour budu minimálně ještě desetkrát a pokaždé můžu získat žlutý dres,“ holedbal se.


Ve prospěch Contadora nebo Schlecka mohou rozhodovat maličkosti. Jako třeba profi l Tour de France. „Nechci přímo říct, že letos byl závod speciálně pro vrchaře, ale byla tam jen jedna časovka,“ upozornil Tomáš Konečný, 65. muž na Tour de France 2002. „V minulosti byly minimálně dvě dlouhý časovky plus ještě časovka mančaftů na 70 kilometrů. Letošní model víc vyhovoval Schleckovi.“

Jedno je jisté. Souboj dvou mladých lídrů potvrdil, že letošní Tour byla symbolem výměny generací. „Starci nemají na pódiu co dělat. Vypadli všichni. Evans, Vinokurov, Wiggins, Leipheimer. Jediný, kdo je trochu zastoupili, byli Meňšov se Sánchezem, ale to už byl závod druhé kategorie. Teď je to o Schleckovi a Contadorovi,“ mínil Roman Kreuziger starší.

Dva největší favorité bok po boku.
Dva největší favorité bok po boku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud