10. června 2012 • 14:17

Kulhavý na zlatý hattrick nedosáhl, v deštivé Moskvě byl pátý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bikerovi Jaroslavu Kulhavému se nepodařilo vyhrát potřetí za sebou mistrovství Evropy, což mohl dokázat jako první v historii. Závod v lijáku v Moskvě dokončil na pátém místě. Nejlepšího jezdce v cross country uplynulé sezony předčila reprezentační kolegyně Tereza Huříková, která dojela čtvrtá. Od bronzu ji dělila minuta a 20 sekund.



Ačkoli cyklistkám znepříjemňoval závod na 22,5 km vytrvalý déšť, Huříkové přinesl štěstí. "Tušila jsem, že jedu dobře. Modlila jsem se, aby nepřestalo pršet, to by byl konec. Jela jsem si pořád svoje tempo a využívala korýtek s tekoucí vodou. Tam to neklouzalo a já mohla všechno jezdit," řekla serveru mtbs.cz juniorská mistryně světa z roku 2005.

Z úspěšné obhajoby titulu se radovala norská favoritka Gunn Rita Dahleová-Flesjaaová. Mezi muži vystřídal Kulhavého na evropském trůnu Němec Moritz Milatz, jenž v cílovém spurtu těsně porazil do té doby překvapivě vedoucího Španěla Sergia Mantecona. Před Kulhavým, mistrem světa a vítězem Světového poháru, dojeli také Švýcar Ralph Näf a Francouz Julien Absalon.

Huříková loni na ME na Slovensku ztratila na velezkušenou Dahleovou přes sedm minut a byla dvacátá, dnes její ztráta na olympijskou vítězku z Atén 2004 a majitelku šesti zlatých z MS činila dvě a půl minuty. Evropskou šampionkou se Dahleová stala už posedmé.

Rychlejší než česká cyklistka byly ještě stříbrná Švýcarka Esther Süssová a jiná olympijská vítězka, čtyřicetiletá Němka Sabine Spitzová. "Do poslední chvíle jsem ani nevěděla, že jsem čtvrtá. Nechtěla jsem po nikom, aby mi hlásil, jak na tom jsem, abych se nestresovala," uvedla Huříková.

Česká výprava odjela z Moskvy s jednou medailí, zlato vybojoval v sobotu Ondřej Cink v kategorii do 23 let.

Mistrovství Evropy v cross country horských kol v Moskvě:
Muži elite:
1. Milatz (Něm.) 1:53:43, 2. Mantecon (Šp.) -1, 3. Näf (Švýc.) -21, 4. Absalon (Fr.) -2:56, 5. Kulhavý (ČR) -4:11, 6. Van Houts (Niz.) -5:03, ...12. Škarnitzl -9:12, 30. Novák (oba ČR) -1 kolo.

Ženy elite:
1. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) 1:37:26, 2. Süssová (Švýc.) -1:11, 3. Spitzová (Něm.) -1:12, 4. Huříková (ČR) -2:32, 5. Leumannová (Švýc.) -4:24, 6. Dawidowiczová (Pol.) -4:30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud