16. ledna 2013 • 10:34

Armstrong zatopí cyklistice. Hrozí jí vyřazení z olympiády

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud se prokáže, že vrcholní cyklističtí funkcionáři kryli doping Američana Lance Armstronga, cyklistika může být vyloučena z programu olympijských her. Myslí si to Dick Pound, bývalý šéf světové antidopingové agentury WADA.



Očekávané svědectví Lance Armstronga v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou může mít dalekosáhlé důsledky. První část interwiew bude odvysílána až v noci na pátek českého času, na veřejnost už ale proniklo, že se Armstrong během povídání přiznal k dopingu.

Zároveň Armstrong vyjádřil ochotu svědčit proti významným funkcionářům mezinárodní cyklistické unie UCI, kteří o jeho praktikách údajně věděli a kryli.

Pokud se tyto zprávy potvrdí, cyklistika se může dostat do velkých problémů na půdě olympijského hnutí.

„Jediná cesta, jak to očistit, je, aby si tihle lidé řekli: Hele, už nejsme v olympijském programu. A tam chceme být a musíme se tam vrátit,“ řekl bývalý šéf WADA Dick Pound pro Daily Telegraph. „Mezinárodní olympijský výbor si s tím musí poradit, UCI není známa svými rozhodnými činy proti dopingu.“

Pound je dlouhodobým kritikem UCI. Loni v říjnu v reakci na obvinění, že Armstrong funkcionáře UCI uplácel, řekl, že nevěří, že cyklističtí funkcionáři o dopingových praktikách amerického jezdce nevěděli. „Stěžuju si na UCI roky. Nemůžou být tak slepí, aby nevěděli, co se dělo,“ řekl Pound.

Předpokládá se, že Armstrongovo svědectví by se mohlo týkat posledních dvou prezidentů UCI Pata McQuaida a Heina Verbruggena, který má blízko k prezidentovi MOV Jacquesovi Roggemu.

„To interwiew jsem neviděl, všichni hádáme,“ reagoval Verbruggen. „Máme nezávislou komisi a pevně věřím, že ta najde pravdu.“

Tříčlenná nezávislá komise, která se bude zabývat obviněními proti UCI, se sejde v dubnu v Londýně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud