2. září 2014 • 15:00

Věř Ježkovi, maluj ježka! Lidé posílají podporu zraněnému cyklistovi

Autor: jip, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase vyhraješ! Fanoušci vyjadřují podporu těžce zraněnému paralympijskému cyklistovi Jiřímu Ježkovi, který se po pádu na mistrovství světa v americkém Greenville podrobil operaci a lékaři ho probudili z umělého spánku. A dělají tak s invencí Čechům vlastní. První z nich už malují obrázek ježka, který pak s povzbuzujícím sloganem nahrávají na Twitter.



„Světový kreslíř ze mě nebude, ale aspoň jsem to zkusil,“ napsal na sociální síť jeden z fanoušků, jimž leží Ježkův osud na srdci. Přidal malůvku ježka na bílém papíře, podpis a pár slov. „Pane Ježku! Držte se!“ vzkazuje šestinásobnému paralympijskému vítězi.

Jiří Ježek má silnou podporu fanouškůFoto Twitter.com

Toho lékaři v Americe odpojili z umělé plicní ventilace, aby zjistili, jak může sám po operaci dýchat. Ježek kvůli trubici v krku nemluví, s blízkými komunikuje očima. Vedoucí reprezentačního týmu paralympiků Jaroslava Krakovičová mu tlumočí podporu z České republiky.

Právě teď se chytá ta s kreslením ježka na Twitteru. Kdo chce, může kresbu nahrát společně s heslem YouWillWinAgain (Zase vyhraješ) a na Twitter umístit. Někteří fanoušci se sami s kresbou také fotí.

Tvrdé souboje v pelotonu

Ježek spadl v hromadném spurtu nedělního silničního závodu zhruba 200 metrů před cílem, kdy bojoval o cenný kov. „Ten incident jsem neviděl, protože se odehrál za mnou, byl jsem ve skupině více vpředu,“ uvedl po příletu domů Jiří Bouška, jenž ve stejném závodu vybojoval bronz. Všiml si však, že v pelotonu se to celkově hodně hádalo a strkalo.

Palce Ježkovi drží celá řada fanouškůFoto Twitter.com

„A já sám jsem měl s tím rakouským závodníkem, který ten incident pravděpodobně zavinil, tři kilometry před cílem docela tvrdý poziční souboj. Jirka na to pak doplatil ve spurtu, ten Rakušan byl asi hodně namotivovaný,“ přemítal Bouška.

„Nebylo to nic příjemného, smutná tečka za celým šampionátem. Ani jsem ho neviděl, než jsem se stihl vrátit do cílové rovinky, už byl naložený v sanitce,“ uvedl Bouška.

Těžké Ježkovo zranění

Ježek si vážně poranil hlavně hrudní koš, lékaři mu museli odstranit dvě rozdrcená žebra a nahradit je implantáty a přišít amputovaný prsní sval. Navíc má zlomenou pažní kost, s kterou půjde na operaci, až pominou obavy z možné infekce.

Devětatřicetiletý Ježek, který má od jedenácti let amputovanou nohu pod kolenem, je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Na kontě má také šest titulů mistra světa a letos už počtvrté vyhrál Světový pohár. Bouška doufá, že další úspěchy bude moci Ježek ještě připojit.

„Jirka je tvrdý závoďák. Věřím, že se z toho všeho vylíže, bude bojovat. Určitě se zotaví, nezanechá to na něm žádné stopy a bude se snažit zapojit zase zpátky do závodění. Věřím, že bude zase brzy ve vrcholné formě,“ řekl.

Zraněný cyklista se probudil z umělého spánku
Zraněný cyklista se probudil z umělého spánku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud