27. října 2015 • 09:02

Na Giru ani Tour de France nebude lídrem. Co zamýšlí Sky s Königem?

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šance českého cyklisty Leopolda Königa, že si vylepší svoje nejlepší umístění na závodech Grand Tour, jímž je šesté místo z letošního Gira d'Italia, není pro nadcházející sezonu příliš velká. Lídrem týmu Sky pro Giro má být nově příchozí Mikel Landa, na Tour de France britský soubor samozřejmě počítá s Chrisem Froomem. A Vuelta? Tam König naposled jel ještě za svůj předchozí tým NetApp.



Tým Sky formuje svoje řady k útoku na double, tedy prvenství z Gira i Tour v jednom roce, což obnáší mimo jiné výrazné posílení sestavy. Některé z těchto změn se zřejmě budou týkat i Leopolda Königa, který ve Sky před několika dny dokončil svoji první sezonu a má kontrakt ještě na tu příští.

„Mikel Landa se po jeho angažování zaměří na Giro jako na svůj hlavní cíl pro první část roku,“ řekl týmový šéf Dave Brailsford. „Nebudeme na Giro a na Tour stavět A tým a B tým. Pojedeme na oba závody naplno a pokusíme se je vyhrát oba,“ určil.

Tato zpráva je zajímavá také pro Königa. Letos byl na Giru jedním z dvojice kapitánů Sky a po odstoupení Richieho Porta převzal roli týmové jedničky, v níž si dojel pro celkové šesté místo. „Ukázal jsem ve Sky, že mohu do budoucna být lídrem,“ těšilo ho.

Jenže Landa byl na Giru v letošním roce třetí. Jeho příchod do Sky dává smysl. Britské cyklistické imperium se o double pokoušelo už v roce 2013, ale pokus nevyšel. Pětadvacetiletý Bask si o pozornost řekl dvěma vítěznými etapami na Giru a především svým počínáním na nedávné Vueltě, kde navzdory požadavkům Astany vyhrál horskou etapu.

Po Brailsfordově prohlášení zůstává pro tým Sky neurčená pozice lídra pro rok 2016 právě na Vueltu. Zajímat se o ni může další z nováčků Benat Intxausti, vrchař, v jehož resumé už je 10. celkové místo z Vuelty v roce 2012.

„Benat dokáže jezdit jako domestik i sám na sebe. Jeho příchod znamená pro náš tým posílení pro ty největší závody a dáme mu rovněž šanci závodit o vlastní výsledek,“ plánuje Brailsford.

Největší pozornost upírá k Tour de France. Chris Froome se tam pokusí být prvním jezdcem od dob legendárního Miguela Induraina, jemuž se podaří obhájit prvenství. Krátce po prezentaci trasy příštího ročníku slavného závodu neskrýval Froome spokojenost.

„Tenhle profil bude testem komplexnosti. Musíte být dobrý v časovkách, extrémně dobře jet v kopcích a patřičně zvládat technické pasáže. V prvním týdnu si umím představit velkou roli větru v rovinatých etapách. Určitě tam musíme mít co nejsilnější tým, který mě zvládne v těchto pasážích ochránit,“ pravil Froome.

Jedním z jeho „ochránců“ byl letos i König. Dočká se šance i příští rok?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud