24. ledna 2016 • 09:17

Cyklisty smetla turistka. Hvězdě po nehodě hrozilo, že přijde o prst

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Údajně britská turistka řídila auto, které na silnici nedaleko Calpe ve Španělsku včera odpoledne spláchlo skupinu trénujících cyklistů profesionálního týmu Giant Alpecin. Mezi šesticí hospitalizovaných závodníků je i hvězdný John Degenkolb, jemuž hrozilo, že přijde o levý ukazováček. Z ruky mu prý doslova visel.



Zlomeniny, rány po těle, operace – takový je účet sobotní nehody, při které cyklisté týmu Giant Alpecin unikli ještě větší tragédii. Po špatné straně jedoucí britská turistka najela nedaleko oblíbené tréninkové základny v Calpe na jihu Španělska čelně v běžné rychlosti do jezdců, jedoucích po své správné straně jeden vedle druhého.

Tým postupně potvrdil rozsah a charakter všech zranění. Nejhůř dopadl Američan Chad Haga, pro kterého si přiletěl vrtulník. Krk a bradu mu lékaři v nemocnici úspěšně operovali, nyní se rozhodují o postupu v případě zlomenin v oblasti očnice.

Jezdcova matka Delayne Griffithsová-Hagová řekla serveru VeloNews, že její syn utrpěl hluboké rány na hrudníku, krku, bradě a ústech a má zlomenou kost v obličeji. Při operaci zároveň přijal množství krve, ztracené na silnici. S operací zraněné očnice musí lékaři čekat do doby, než opadne otok v jeho obličeji.

Cyklistický tým Giant Alpecin postihla šokující nehoda, kdy řidička srazila šest jejích závodníkůFoto Twitter.com/@informacion_es

„Chad byl při vědomí a reagoval na otázky. Na místo míří jeho snoubenka, která se o něho bude starat, pokud to bude možné,“ řekla vyděšená Griffithsová-Hagová. S úlevou prozradila, že vyšetření na CT neukázala vnitřní zranění nebo poškození mozku.

Všichni zranění jezdci jsou podle tiskové zprávy týmu Giant Alpecin ve stabilizovaném stavu. Španělská média původně naznačovala, že vážně zraněným 27letým cyklistou, převezeným do nemocnice letecky, je podle věku slavný vítěz závodů Paříž-Roubaix nebo Milán-San Remo Němec John Degelkolb. Ten se ale následně sám ozval na facebookovém profilu během převozu z jedné nemocnice do druhé.

„Daří se mi jakž takž dobře. Rány na stehně, ruce a ústech mi šili v narkóze a teď jsem v sanitce na cestě do Valencie, do větší nemocnice. Tam mi budou zachraňovat ukazováček na levé ruce. Z ruky mi akorát visel,“ popsal svá zranění německý závodník.

Událost otřásla cyklisty po celém světě. Svá přání brzkého uzdravení a podporu vyjádřili Chris Froome, vítěz Tour de France, Fabian Cancellara nebo Nicholas Roche.

Postupě se začali ozývat další lidé přímo z místa havárie. Rumunský závodník Carol-Eduard Novak z týmu Tusnad, který sám přišel o nohu při automobilové nehodě, projížděl osudným místem asi patnáct minut po kolizi.

„Vypadali (jezdci) velmi, velmi špatně… všichni jsme velice smutní a přejeme zraněným jen to nejlepší a brzké uzdravení,“ napsal na Facebook.

Jak jsou na tom zranění cyklisté

Warren Barguil (Fra.): zlomená lopatka; lékař rozhodne, jestli bude potřeba operace, rozhodnutí ještě nepadlo

John Degenkolb (Něm.): úspěšně operován pod narkózou s ranami na stehně, lékaři se nyní snaží zachránit jeho levý ukazováček. Utrpěl rovněž zlomeninu ruky

Chad Haga (USA): letecky převezen do nemocnice, operován s ranami na bradě a krku. Má také zlomeniny očnice

Fredrik Ludvigsson (Švéd.): odřeniny a rány po celém těle

Ramon Sinkeldam (Niz.): odřeniny a rány po celém těle

Max Walscheid (Něm.): zlomená ruka a holeň, pravděpodobně si vyžádá operaci

Nicholas Roche: Moc mě mrzí, co se stalo v Calpe! Brzy se uzdravte, kluci!
Nicholas Roche: Moc mě mrzí, co se stalo v Calpe! Brzy se uzdravte, kluci!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud