24. dubna 2018 • 17:36

Češi na Giro d'Italia 2018: Kreuziger, nováček Štybar a loňská kometa Hirt

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Giro d'Italia pojedou tři čeští cyklisté. V nominacích svých stájí jsou trojnásobný účastník Roman Kreuziger, premiérově Zdeněk Štybar a loni dvanáctý Jan Hirt. Seznam jezdců dnes zveřejnili pořadatelé. První ze tří Grand Tours začne v Jeruzalémě 4. května.



Jednatřicetiletý Kreuziger i o rok starší Štybar ukázali na jarních klasikách skvělou formu. Z jedenácti závodů World Tour se devětkrát jeden z nich umístil v elitní desítce: nejlépe dopadl Kreuziger, jenž těsně prohrál souboj o triumf na Amstel Gold Race a skončil druhý.

Na Giro se člen týmu Mitchelton-Scott vrátí po třech letech, nejlepším Kreuzigerovým výsledkem je celkové páté místo z roku 2011. Štybar, jenž prožil úžasné jaro s kolegy z Quick-Stepu, pojede Giro poprvé. Hirt debutoval loni a zaskvěl se konečnou dvanáctou příčkou, která mu pomohla k angažmá v elitním týmu Astana.

Roman Kreuziger ve finiši prestižního Amstel Gold Race těsně prohrál s Michaelem Valgrenem z Dánska
Roman Kreuziger ve finiši prestižního Amstel Gold Race těsně prohrál s Michaelem Valgrenem z Dánska

V pořadí 101. ročník začne za deset dnů v Jeruzalémě individuální časovkou a v Izraeli pak peloton stráví ještě dva dny. Zbývajících 18 etap se už pojede v Itálii a Giro vyvrcholí 27. května v Římě.

V roli obhájce růžového trikotu z loňska se na start postaví nizozemský cyklista Tom Dumoulin ze stáje Sunweb. Největšími rivaly mu budou Brit Chris Froome (Sky) a domácí Fabio Aru (SAE Emirates).

Froome bude mít šanci vyhrát po loňské Tour de France a Vueltě další Grand Tour, přestože právě na zářijové Vueltě překročil povolený limit léku na astma a jeho dopingový případ stále není vyřešen. Giro d'Italia čtyřnásobný šampion Tour absolvoval dosud jen dvakrát, naposledy v roce 2010.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud