Romana Barboříková
Premium
6. června 2020 • 19:37

Kdy skončí kauza Lance? Dopingem ublížil cyklistice, i tak zaslouží obdiv

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budu vám vyprávět příběh… Tak začíná nejeden film Made in Hollywood. Většinou se dočkáme dobrého konce, hlavní postava dojde ke štěstí, z podceňovaného se stane hrdina, zlého člověka se podaří obrátit v dobrého a podobně. V našem příběhu, rovněž z americké dílny, tomu bylo naopak – z hrdiny se stal padouch. Nebo ne? Jak vlastně nahlížet na případ „Lance Armstrong a po letech přiznaný doping“?



Ještě před deseti lety byl ikonou cyklistiky, borcem, který sedmkrát v řadě vyhrál Tour de France. Wow, neskutečné. Do toho ještě, jakožto člověk zázračně vyléčený z rakoviny, věnoval nemalé peníze a úsilí na podporu boje proti této zákeřné nemoci v jím založené nadaci Livestrong (mimo jiné po celém světě známé žlutými gumovými náramky). I když v té době už čelil obviněním z dopování. A že jich rozhodně nebylo málo.

Pak přišel pád sportovní hvězdy. Usvědčení a následné přiznání v show Oprah Winfreyové v roce 2013. Ani to ještě neměl být úplný konec, jak ukázal nedávný dokument americké televizní stanice ESPN 30 for 30: LANCE.

iSport Premium nyní pro nové předplatitele jen za 1 Kč na první měsíc >>>

Ten dopředu sliboval, že v něm Armstrong nebude lhát. A bývalý cyklista přiznal, že dopoval ještě dřív, než původně tvrdil. Tedy už i při mistrovství světa v roce 1993.

Tento titul mu jako jeden z mála zůstal. I když zřejmě ne natrvalo.

„Je to moje pravda, tak jak si ji pamatuju já,“ říká hlavní aktér dokumentu. Už tato věta přináší zásadní otázku:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud