Romana Barboříková
Premium
6. června 2020 • 19:37

Kdy skončí kauza Lance? Dopingem ublížil cyklistice, i tak zaslouží obdiv

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budu vám vyprávět příběh… Tak začíná nejeden film Made in Hollywood. Většinou se dočkáme dobrého konce, hlavní postava dojde ke štěstí, z podceňovaného se stane hrdina, zlého člověka se podaří obrátit v dobrého a podobně. V našem příběhu, rovněž z americké dílny, tomu bylo naopak – z hrdiny se stal padouch. Nebo ne? Jak vlastně nahlížet na případ „Lance Armstrong a po letech přiznaný doping“?



Ještě před deseti lety byl ikonou cyklistiky, borcem, který sedmkrát v řadě vyhrál Tour de France. Wow, neskutečné. Do toho ještě, jakožto člověk zázračně vyléčený z rakoviny, věnoval nemalé peníze a úsilí na podporu boje proti této zákeřné nemoci v jím založené nadaci Livestrong (mimo jiné po celém světě známé žlutými gumovými náramky). I když v té době už čelil obviněním z dopování. A že jich rozhodně nebylo málo.

Pak přišel pád sportovní hvězdy. Usvědčení a následné přiznání v show Oprah Winfreyové v roce 2013. Ani to ještě neměl být úplný konec, jak ukázal nedávný dokument americké televizní stanice ESPN 30 for 30: LANCE.

iSport Premium nyní pro nové předplatitele jen za 1 Kč na první měsíc >>>

Ten dopředu sliboval, že v něm Armstrong nebude lhát. A bývalý cyklista přiznal, že dopoval ještě dřív, než původně tvrdil. Tedy už i při mistrovství světa v roce 1993.

Tento titul mu jako jeden z mála zůstal. I když zřejmě ne natrvalo.

„Je to moje pravda, tak jak si ji pamatuju já,“ říká hlavní aktér dokumentu. Už tato věta přináší zásadní otázku:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud