Romana Barboříková
4. října 2021 • 11:11

Bahenní lázně Paříž - Roubaix: Sagan v louži i brzdění nohou. A bláto všude

Vstoupit do diskuse
0
  • 118. ročník legendární klasiky Paříž - Roubaix nabídl bahenní lázně i řadu dalších zajímavostí...118. ročník legendární klasiky Paříž - Roubaix nabídl bahenní lázně i řadu dalších zajímavostí...FOTO: Profimedia.cz, Instagram.com

    Déšť a bláto udělaly z nedělního kostkového závodu Paříž - Roubaix epický ročník. Potvrzovali to všichni, kdo dorazili do cíle na velodromu v Roubaix. Pod nánosy bahna je mnohdy ani nešlo pořádně poznat. Ale právě díky nim a jejich výkonům byl závod, který se loni kvůli pandemii covidu-19 nemohl uskutečnit, tak výjimečný a zajímavý. Zde jsou některé momenty, které stojí za připomenutí.

  • Saganova rozlučka neproběhla podle představ

    Smůla se nevyhýbá ani dřívějším vítězům Pekla severu. Slovák Peter Sagan si v neděli své peklo zažil, když ne vlastní vinou skončil na asfaltovém úseku na zemi a evidentně jím tento pád otřásl. Do cíle nakonec dojel na 56. příčce, ale od pádu už o něm televizní diváci vůbec nevěděli. Svou rozlučku s týmem Bora-hansgrohe, kde letos po pětiletém angažmá končí, si představoval jinak. Ale naposledy ho fanoušci na Královně klasik určitě neviděli. Od ledna bude členem sestavy TotalEnergies, která je sice druhodivizní, ale na tento závod pozvánky dostává.

  • Brzdový mág Laporte

    Dobré brzdy byly v nedělním Paříž - Roubaix zásadní. Ale Christophe Laporte (Cofidis) předvedl, že když to se svým kolem umíte, zvládnete to částečně i bez nich. Část závodu mu totiž zadní brzda zjevně nefungovala tak, jak měla, a tak zručný Francouz brzdil tak, že své zadní kolo zpomaloval pravou nohou, kdy podrážku své tretry pokládal na vršek pláště. Zajímavá podívaná, ale určitě to sami na svém kole nezkoušejte!

  • Nešika z Arenbergu

    Na počin Luka Rowea z týmu Ineos Grenadiers někteří jeho soupeři nebudou rádi vzpomínat. V Arenberském lesíku měl sám pád, a když se snažil nasednout a pokračovat dál, vjel do cesty skupince závodníků, z nichž dva už se mu nestihli vyhnout a přeletěli přes řídítka.

  • A ještě jednou brzdy

    Důležitost funkčních brzd byla v nedělním mokrém a bahnitém závodu tak zásadní, že dokonce i závodníci týmu Ineos Grenadiers, kteří používají postaru výhradně ráfkové (čelisťové) brzy, v neděli přesedlali na kola s kotoučovým zařízením. Kotouče jsou totiž většinou v těchto podmínkách účinnější a spolehlivější.

    Gianni Moscon na bahnité trati Paříž - Roubaix 2021. Stáj Ineos vsadila netradičně na kotoučové brzdy...Foto Profimedia.cz

  • Drsné podmínky pro drsné chlapy

    Mohlo by se zdát, že v podmínkách, jaké na severu Francie panovaly v neděli, dojede do cíle podstatně méně závodníků než v předchozích ročnících, které se jely v klasickém jarním termínu. Ale nebylo tomu tak. Do 118. ročníku Pekla severu odstartovalo 175 jezdců, do cíle v Roubaix jich dorazilo řádně 96, 10 nestihlo časový limit a zbytek závod nedokončil. Podobné to bylo předloni, kdy do cíle dorazila rovná stovka závodníků, v roce 2018, kdy kraloval Peter Sagan, jich bylo 101.

    Wout van Aert vede zablácené kolegy na trati Paříž - Roubaix 2021
    Wout van Aert vede zablácené kolegy na trati Paříž - Roubaix 2021

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud