9. října 2021 • 18:33

Pogačar vládl v Lombardii. Závěrečný monument rozhodl ve finiši

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tadej Pogačar vyhrál jako první slovinský cyklista klasiku Kolem Lombardie. Dvojnásobný šampion Tour de France si po dubnovém triumfu na závodě Lutych-Bastogne-Lutych připsal letošní druhé vítězství na jednom z pěti cyklistických „monumentů“.



Třiadvacetiletý Pogačar po šesti hodinách a 239 kilometrech porazil ve spurtu v cílové rovince v Bergamu domácího Itala Fausta Masnadu, s nímž jel posledních zhruba 16 km ve dvojici. Spurt skupiny pronásledovatelů s odstupem 51 sekund vyhrál Brit Adam Yates před Pogačarovým krajanem Primožem Rogličem, jenž ovládl v uplynulém týdnu v Itálii dva jednorázové závody a byl pro Lombardii největším favoritem.

„Nemám slov. Takhle zakončit sezonu je něco šíleného,“ radoval se Pogačar. Při debutu na Lombardii si dojel pro vítězství navzdory tomu, že mu Masnada nestřídal a navíc mohl využít dobré znalosti místních cest. „Nevěděl jsem, že se mnou nebude spolupracovat, ale naštěstí jsme měli před posledním stoupáním a cílem dostatečný náskok. V druhé části sezony se u mě střídaly dobré a špatné dny. Tohle byl ten dobrý.“

Pogačar se o vítězství zasloužil útokem ve stoupání zhruba 35 kilometrů před cílem, kdy se odpoutal od vedoucí skupiny a jel sám. Masnada se k němu připojil po sjezdu zhruba o dvacet kilometrů později.

Mladý Slovinec vyhrál oba kopcovité „monumenty“ Lutych a Lombardii v jedné sezoně jako první od roku 1987, kdy se to podařilo Italovi Morenu Argentinovi. Na Tour a Lombardii ve stejném roce zvítězil naposledy v roce 1979 Francouz Bernard Hinault.

Cyklistický závod Kolem Lombardie (WorldTour) - 239 km:

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 6:01:39, 2. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step) stejný čas, 3. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) všichni -51, ...Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix), Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert), Vacek (ČR/Qhubeka NextHash) všichni nedokončili.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud