Romana Barboříková
6. dubna 2022 • 09:45

Místo dominance oči zabodnuté do podlahy. Štybarův tým se topí v krizi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kam byste zařadili belgickou sestavu Quick-Step? Na tuto otázku spousta příznivců cyklistiky bez váhání odpoví – klasikářský tým. Není pochyb, vždyť v jednodenních závodech, hlavně těch nejvýznamnějších, v předchozích letech jasně dominovali. Jenže letos za touto pověstí tým, ve kterém je také český cyklista Zdeněk Štybar, dost zaostává. „Na tohle nejsme zvyklí,“ přiznává český jezdec.



Místo radosti pohledy zabodnuté do podlahy týmového autobusu, ticho a velké zklamání. Tak to v této sezoně často vypadá u sestavy Quick-Step Alpha Vinyl po jarních klasikách. Přitom právě jednodenním náročným závodům, hlavně pak v Belgii, místní uskupení dříve neochvějně vládlo.

V minulém roce měla „Vlčí smečka“ touto dobou na svém kontě už šest klasikářských vavřínů. Šlo o velká vítězství hlavně v Belgii, kde je to pro tento celek tak nějak i povinnost. Pro místní fanoušky je cyklistika téměř náboženstvím. Své o tom ví také František Raboň, někdejší profesionál, který během své kariéry pro bosse Patricka Lefevera také pracoval.

„Byl jsem na závodu Kolem Belgie, kde jsem jel s Tomem Boonenem, a to, co se tam dělo, jsem nezažil v žádném jiném týmu. Já jako Franta Raboň, který není Belgičan, a nebyl jsem tam dominantní na žádných klasikách, jsem se půl hodiny před závodem prodíral mezi fanoušky a podepisoval kartičky,“ přibližuje postavení Quick-Stepu.

Klasikářskou nepohodu Quick Stepu nezvrátil ani Zdeněk Štybar
Klasikářskou nepohodu Quick Stepu nezvrátil ani Zdeněk Štybar

V současné sezoně ale fanoušci tohoto týmu moc spokojení být nemohou. V klasikách vybojovali Lefeverovi podřízení jen dvě výhry, navíc v závodech druhé kategorie. A v neděli na monumentu Kolem Flander, který je pro místní srovnatelný třeba s fotbalovým mistrovstvím světa? Až 23. příčka, o kterou se postaral obhájce loňského prvenství Kaspera Asgreena. A to byl nejlepší z celého týmu.

„V neděli jsme Kolem Flander sledovali s Romanem Kreuzigerem a i my jsme se bavili o tom, že tam vepředu nikde nejsou. Vzhledem k tomu, že jsem v tomto týmu jezdil, si dovedu představit, co tam probíhá ze strany Patricka Lefevera. Ne snad, že by tam na ně někdo křičel, ale pro tento tým je to alfa a omega sezony. Jasně, je tady Tour de France, mají velký talent Ramca Evenepoela. Ale je to belgická stáj a historicky jsou klasiky jejich záležitostí,“ vysvětluje Raboň.

Jde však o výpadek pouze v této sezoně a jeho vysvětlení je vcelku jednoduché. Na vině je celá řada nemocí. A netýká se to pouze stáje, v jejíž klasikářské soupisce je také Čech Zdeněk Štybar. Třeba stáj Israel-Premier Tech na závodu Kolem Flander vůbec nestartovala, protože kvůli virózám a zraněním prostě neměli lidi.

„Vždycky jsme byli zvyklí jít do těchhle závodů s pěti kluky, kteří můžou vyhrát. Teď jsme měli jen dva. Musíme kvůli tomu i jinak závodit, což nám úplně nesedí,“ potvrzuje Štybar, kterého nemoc postihla začátkem března na závodu Paříž - Nice.

Ve Francii byla tehdy marodka opravdu velká. Ze 154 cyklistů, kteří do tohoto etapáku odstartovali, jich po týdnu dojelo jen 59! A jelikož jde i o desetidenní nemoci (ne však covid), trvá pak závodníkům delší dobu, než se opět dostanou do kýžené formy.

Tyto objektivní příčiny si před flanderským týdnem uvědomoval také šéf Quick-Stepu Lefevere, který byl sám tou dobou doma v posteli s horečkou. A ačkoliv nechodí obvykle daleko pro kritická slova vůči svým jezdcům, tentokrát byl hodně shovívavý. „Nejsme zvyklí jezdit defenzivně, ale teď to musíme akceptovat. Máme 11 nemocných závodníků. I přes to, že nejsme stoprocentní, budeme bojovat o vítězství. Hodnotit budu až po Lutych - Bastogne - Lutych. Už jsme to zažili v roce 2001, kdy jsme neměli žádné vítězství a pak jsme na Paříž - Roubaix brali kompletní stupně vítězů.“

Jenže vysvětlujte to fanouškům, kteří chtěli vidět vítěze z jeho týmu právě ve Flandrech.

Podíl výher Quick Stepu

Podíl výher Quick Stepu Podíl výher Quick StepuFoto Sport

Očima Františka Raboně: V týmu muselo být dusno

Nejlepší člověk z Quick Stepu na Kolem Flander až 23.? Když se na to někdo podívá bez dalších informací, je to katastrofa. Určitě to má své důvody, které tým zná. Kdyby se to stalo třetí rok po sobě, dalo by se říct, že jde o systematickou věc, ale tak to není. Kasper Asgreen loni Flandry vyhrál. Tohle se může stát komukoliv, nikdo nemůže vyhrávat třeba sto let každý rok.

Ale jak znám Patricka Lefevera (šéfa týmu), nedovedu si představit, že by nad tím mávl rukou. I když ví, že lidi práci odvedli na všech úrovních dobře, tak tam muselo být dusno.

Já jsem v Quick Stepu byl, pro Belgičany jsou Flandry i Roubaix absolutním vesmírem. V Belgii je cyklistika národní sport jako u nás fotbal nebo hokej. Dovedu si představit, jak se o tom v neděli v hospodách debatovalo. I tam to chodí tak, že každý je nejlepší trenér. Tohle tam tedy určitě důkladně rozebrali.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud