Romana Barboříková
25. dubna 2022 • 17:23

Ředitel König láká na Závod míru na Jesenicku, kde vyhrál i Pogačar

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tour de France do Česka sice nezavítá, ale pokud chcete vidět největší světové talenty, kteří by ji v budoucnu mohli vyhrát, nenechte si ani letos v červnu ujít Závod míru jezdců do 23 let, který se znovu koná na Jesenicku. V itineráři nechybí brutální výjezd na Dlouhé stráně, který bude poté v srpnu součástí dalšího významného závodu s dobrou mezinárodní konkurencí – Sazka Tour. Při ní si budou moci toto pověstné stoupání v rámci svého závodu zkusit i amatéři.



Vítěz Tour de France Tadej Pogačar, dvojnásobný světový šampion Julian Alaphilippe, vítěz Giro d´Italia Tao Geoghegan Hart. Jména a tváře, které mohou být fanouškům povědomá jen z televize, mohou znát ti z Jesenicka lépe. Pokud se totiž byli před pár lety podívat alespoň na některou ze čtyř etap Závodu míru jezdců do 23 let, mohli je vidět zápolit a vyhrávat na vlastí oči. Pogačar zde slavil v roce 2018, Geoghegan Hart byl druhý dva roky před tím. Rovněž druhou příčku pak vybojoval v roce 2013 český vrchař Jan Hirt, když až na osmém místě dojel Alaphilippe.

„Závod míru má v Česku obrovskou tradici, obrovské jméno, a jsem rád, že se daří tuto značku revitalizovat a dávat jí prostor k prezentaci. Diváci tady mají možnost vidět nejlepší jezdce, i když jsou ještě mladí. V dnešní cyklistice ale už vyhrávají 22letí kluci ty největší závody na světě,“ zdůrazňuje prestiž tohoto podniku jeho ředitel Leopold König, sám někdejší velmi úspěšný český cyklista.

Letos můžete přijít mladíkům fandit 2. až 5. června. „Závod má plus mínus stejný rozpis jako loni. Začíná se prologem v Jeseníku,“ přibližuje König.

Ačkoliv si někteří mohou myslet, že se v Česku nedá uspořádat pořádně těžký silniční závod, sami cyklisté se už v minulosti přesvědčili o opaku. „V tom závodu není snad ani kousek po rovině. Možná jen pár metrů nahoře u přehrady…“ přemýšlel během včerejší tiskové konference König. „Ani tam není,“ opravil ho Mathias Vacek, devatenáctiletý český talent, vítěz jedné z letošních etap na závodu Kolem Spojených arabských emirátů, podniku nejvyšší kategorie. Také on bude v dresu české reprezentace na začátku června na startu.

Třetí den závodu čeká na mladíky výjezd na pověstné Dlouhé stráně, které jsou zařazeny i v plánu 

dalšího významného mezinárodního podniku na tuzemských silnicích. Sazka Tour se letos pojede 4.-7. srpna. „Je to profi závod, který v Česku obdoby nemá, to je jasné. Ale je to závod, který je i na evropské poměry dost těžký, srovnatelný s nedávným Kolem Alp. Tam se jede v jiných nadmořských výškách, ale hory jsou dost podobné. Kopec na Dlouhé stráně má převýšení skoro 1000 m. Je to škaredá lesní cesta, která strašně bolí a na kterou budete muset hodně trénovat,“ naznačuje König jednu letošní novinku.

Tou bude závod pro hobby cyklisty Sazka Tour Challenge, který odstartuje 6. srpna v 11.00 v Koutech nad Desnou a bude dlouhý 40 km s převýšením 1700 m. Zájemce, kteří se budou moct hlásit na webu Sazka Tour od května, důkladně prověří právě stoupání na Dlouhé stráně, které, stejně jako profesionální závodníci, pojedou hned dvakrát.

Závod míru jezdců do 23 let

2.-5. června 2022

Prolog Jeseník - Jeseník (3,4 km)

1. etapa           Jeseník - Rýmařov (131,5 km, převýšení 1690 m)

2. etapa           Bruntál - Dlouhé stráně (134,6 km, 2770 m)

3. etapa           Jeseník - Jeseník (166,7 km, 2340 m)

www.zavodmiru.com

Sazka Tour

4.-7. srpna 2022

1. etapa           Uničov - Prostějov (196,2 km, 1700 m)

2. etapa           Olomouc - Pustevny (189,3 km, 2910 m)

3. etapa           Moravská Třebová – Dlouhé stráně (148,7 km, 2730 m)

4. etapa           Šumperk – Šternberk (179,9 km, 2720 m)

www.sazkatour.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud