Romana Barboříková
23. září 2022 • 11:50

MS v cyklistice 2022: náročná trať v Austrálii. Kdo jsou favorité a co Češi?

Autor: Romana Barboříková, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistika se po covidové pauze vrací do Austrálie. A rovnou s mistrovstvím světa. Muži a ženy se tam utkají od neděle 18. září do neděle 25. září. A že se bude na co dívat. O třetí titul v řadě, ovšem po zranění z Vuelty, se pokusíJulian Alaphilippe. Nechybí Wout van Aert, Tadej Pogačar, Remco Evenepoel. Překvapivého vítěze měla časovka. I Česko už dosáhlo na velký úspěch, Mathias Vacek vybojoval stříbro v závodě do 23 let.



Program MS v cyklistice 2022

Datum Čas Závod Délka Výsledky
neděle 18. září 01:35 časovka - Ženy elite 34,2 km 1. Ellen van Dijková (Niz.)
neděle 18. září 05:30 časovka - Muži elite 34,2 km 1. Tobias Foss (Nor.)
pondělí 19. září 05:20 časovka - Muži U23 28,8 km 1. Soren Waerenskjold (Nor.)
úterý 20. září 01:30 časovka - Juniorky 14,1 km 1. Zoe Bäckstedtová (Brit.)
úterý 20. září 05:20 časovka - Junioři 28,8 km 1. Joshua Tarling (Brit.)
středa 21. září 06:20 časovka - smíšená štafeta 28,2 km 1. Švýcarsko
pátek 23. září 00:30 silniční závod - Junioři 135,6 km 1. Herzog (Něm.)
pátek 23. září 05:00 silniční závod - Muži U23 169,8 km 1. Fjodorov (Kaz.), 2. Vacek
sobota 24. září 00:00 silniční závod - Juniorky 67,2 km  
sobota 24. září 03:55 silniční závod - Ženy elite 164,3 km  
neděle 25. září 02:00 silniční závod - Muži elite 266,9 km  

Náročná trať MS v Austrálii: dlouhá a na pobřeží

Každá trať pro mistrovství světa má svá specifika a něco, v čem je jiná od těch předchozích. V případě závodů v okolí Wollongongu je to především to, že se pojedou v blízkosti mořského pobřeží, tudíž musí závodnice a závodníci počítat s možností větru.

Časovka, pokud se bavíme o elitní kategorii, tentokrát není tak dlouhá, jako na loňském MS nebo i olympijských hrách. Její vzdálenost je 34,2 km (loni jeli muži 43,3 km). Ovšem na rozdíl od loňska, kdy šlo v podstatě o rovinu, kde nastoupali pouhých 34 metrů, tentokrát čeká mnohem členitější terén (312 výškových metrů). Závodníci do 23 let a junioři mají trať uzpůsobenou věku.

silničním závodu si už muži užijí pořádnou porci kilometrů, pojedou vzdálenost dlouhou 266,9 km s převýšením 3945 m. Svědčit by měla především cyklistům, kteří mají v oblibě ardenské klasiky, tedy víc kopcovité, s kratšími, ale o to prudšími stoupáními.

Závod je rozdělený na tři části. Rovinatá po pobřeží, kudy se jezdci dopraví pod horu Keira (7,5 km, 5,7 % průměr stoupání), kam se dostanou do nejvyšší nadmořské výšky celého závodu 473 m. Po jejím absolvování pak najedou na městský okruh s kopcem vysokým 119 m s názvem Mt. Pleasant (1,1 km, 7,7 %, max. 14 %). Ten absolvují dvanáctkrát.

I ženský závod bude dost dlouhý, dámy ujedou 164,3 km s převýšením 2433 m. Čeká je v podstatě to samé co muže, jen městský okruh 6x.

Favorité MS v cyklistice 2022? V hlavní roli Van Aert

Ačkoliv museli cestovat daleko do Austrálie, tento šampionát si nenechá ujít většina současných největších hvězd. V mužské časovce se představí dvojnásobný majitel duhového trikotu Filippo Ganna. Tomu by sice svědčil placatější profil, tak jako byl na předchozích dvou MS, kde souboj s chronometrem ovládl. Ale motivace má víc než dost. Konkurovat mu chtějí čerstvý vítěz španělské Vuelty Remco Evenepoel, ale také oba švýcarští specialisté Stefanové Küng a Bissegger.

V ženském závodu nebude rovněž chybět obhájkyně Ellen van Dijková. Také v tom silničním bude k vidění ženská elita. Těšit se můžete na suverénku nejvýznamnějších ženských etapových závodů (Tour de France Femmes, Giro d’Italia Donne, Ceratizit Challenge by la Vuelta) Annemiek van Vleutenovou, její slavnou krajanku Marianne Vosovou, Italku Elisu Longovou Borghiniovou nebo domácí Grace Brownovou.

Nejvíc fanoušků ale tradičně přitáhne závod s hromadným startem mužů. A není se čemu divit. Za největšího favorita je považován Wout van Aert. Jeho výkony na letošní Tour de France byly neskutečné, po ní si odpočinul a předem vyhlásil, že tentokrát vynechá časovku, ve které bral v předchozích dvou letech stříbro, a soustředí se pouze na silniční závod.

Po loňském propadáku na MS v domácím prostředí už tentokrát dostatečně dopředu a dostatečně jasně belgický tým oznámil, že bude mít dva lídry, z nichž druhým bude Evenepoel. Důvody v tomto případě jsou zcela zřejmé, je to vítěz monumentu Lutych - Bastogne - Lutych a nedávné Vuelty. Na obnovených klasikách v Kanadě ukázal také Tadej Pogačar, že z prohry na Tour de France už se dostatečně sebral a je připravený bojovat o další triumfy, včetně toho světového. V Montrealu v závěrečném sprintu porazil i Van Aerta.

V poslední době sice moc nebyl vidět, ale zapomínat na něj také rozhodně nesmíme. I Mathieu van der Poel, když už se někam vypraví, tak jen s těmi nejvyššími cíli. Podobně na tom je i obhájce Julian Alaphilippe, který touží vyrovnat rekord Petera Sagana tří titulů v řadě. Otázkou však je, jak na tom je po nedávném zranění ramene, kvůli kterému odstoupil z Vuelty. Žhavým adeptem, co se týká individuálních kvalit, může být také eritrejská kometa Biniam Girmay. Zde však může být problémem nedostatek zkušeností jeho reprezentačních kolegů.

Česká nominace na MS v cyklistice 2022

Kategorie Česká nominace
Muži elite Zdeněk Štybar, Jan Hirt, Michael Kukrle (všichni silniční závod)
Ženy elite Tereza Neumanová, Kateřina Nash (obě silniční závod)
Muži U23 Mathias Vacek (časovka a silniční závod), Pavel Bittner, Petr Kelemen, Jakub Ťoupalík (všichni silniční závod)
Junioři Pavel Novák, Štěpán Telecký (oba časovka a silniční závod), Milan Kadlec, Martin Bárta (oba silniční závod)
Juniorky Eliška Kvasničková (časovka a silniční závod), Julia Kopecky (silniční závod)

Česká reprezentace, vedená novým koučem René Andrlem, odletěla do Austrálie i s medailovými ambicemi. Velkou šanci by mohl mít například Mathias Vacek v časovce kategorie U23 a následně i v silničním závodu. „Kdyby došlo na spurt, největší šance má Pavel Bittner, ale uvidíme až podle vývoje závodu,“ říká Andrle. Také juniory se vyplatí sledovat. „Máme neskutečně silný tým pro silniční závod, Telecký i Novák jsou navíc i výborní časovkáři,“ doplňuje Andrle.

V závodu žen nastoupí momentální česká jednička Tereza Neumanová, kterou doplní zkušená Kateřina Nash. Ta sice sbírala úspěchy hlavně na horském kole a v cyklokrosu, ale v poslední době se jí v USA daří i v gravelových závodech a trénuje i na silnici.

Mužský tým kategorie elite má tři členy: Jana Hirta, Michaela Kukrleho a Zdeňka Štybara. Kukrle se Štybarem loni reprezentovali i na olympijských hrách, kde byl prvně jmenovaný hodně vidět v úniku. Hirt má zase úspěšnou letošní sezonu, kdy na jejím začátku vyhrál menší etapák v Ománu a následně etapu na Giro d´Italia, kde skončil celkově šestý.

„Štybar se celý rok pral s formou, ale je neskutečně namotivovaný. Pořád ještě nemá smlouvu na příští rok a chce se ukázat v tom nejlepším světle. Na šampionát se poctivě chystal, jezdil sedmihodinové tréninky. Těžký klasikářský okruh mu navíc určitě bude sedět,“ myslí si Andrle.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud