Romana Barboříková
Premium
12. října 2022 • 13:24

Sestupy v cyklistice. Izraelský boháč se bouří: Bastard systém, katastrofa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jiných sportech je to běžná záležitost. Celky na dně tabulky po sezoně sestupují do nižší soutěže. Je to nemilé, ale nikdo se tomu nediví, neprotestuje. Ne tak v silniční cyklistice. I tam to vypadá, že po letošním ročníku nejvyšší divizi dva celky opustí a nahradí je dva z té nižší. A konkrétně bohatému majiteli izraelské sestavy se to ani trochu nelíbí. Naopak se ze zóny ohrožení vyhrabal budoucí tým Zdeňka Štybara.



Cyklistický fanoušek to s orientací v dění nemá často vůbec jednoduché. Vždyť spousta týmů do nových sezon vstupuje s novým názvem, podle toho, jakého sponzora zrovna sehnaly. Občas ty, které o zdroj příjmů přijdou, přenechají World Tour licenci jiným.

A aby toho nebylo málo, po letošní sezoně dojde k další výměně v „první lize“. O téhle se ale ví poslední tři roky. Mezinárodní cyklistická unie (UCI), která licence do World Tour uděluje, vymyslela, že i v cyklistice se bude sestupovat.

„Našeho týmu se to naštěstí netýká, takže se v tom popravdě tolik orientovat nemusím. Ale obecně je to těžké, protože v každém cyklu se to mění a je to jinak,“ přiznává Roman Kreuziger. Ten poslední obměny zažil ještě jako závodník, teď už jako sportovní ředitel týmu Bahrain-Victorious. Jeho celek je však na pohodlné šesté příčce, tedy v první třetině tabulky.

Jaký je tedy v tuto chvíli sestupový klíč? V potaz se berou sezony 2020-2022. Během těchto třech let týmy sbíraly body. Není to však tak jednoduché jako

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud