Romana Barboříková
7. srpna 2023 • 12:13

Odplata Van der Poela! Nezastavili ho ani přibetonovaní demonstranti

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

To nejlepší, co nyní můžete v silniční cyklistice vidět, předvedlo to nejlepší, co umí. Takto by se ve zkratce dal popsat nedělní závod s hromadným startem na mistrovství světa v Glasgow. A málokoho asi překvapí, že titul bere jedna ze současných superstars Mathieu van der Poel, za kterým byly další titáni Wout van Aert a Tadej Pogačar. Všichni se museli vypořádat s téměř hodinovým přerušením ještě před nájezdem do Glasgow kvůli protestní akci.



Už před nedělním startem bylo jasné, že tohle bude velké. Stačilo se podívat na startovní listinu a také na městský okruh v Glasgow, po kterém odjeli cyklisté zhruba 140 kilometrů. Nic tak technického řada z nich už dlouho neviděla.

„Člověk, který tuto trať vymýšlel, musel být opilý,“ poznamenal k ní třeba Francouz Benoit Cosnefroy. Pro závodníky šlo opravdu o mimořádně náročný závod, který nakonec do cíle dojelo jen 51 z celkového počtu 194 cyklistů na startu. Pro diváky to však byla parádní podívaná, která se nenaskýtá pokaždé.

Český fanoušek měl radost už na začátku, když po aktivním nastupování byl součástí denního úniku také Petr Kelemen. Pak ale přišla neplánovaná pauza po ujetých zhruba 80 kilometrech z celkových 271. Devítičlenná skupina a později i celý peloton byl zastaven a závod neutralizován. Na jednom z nejužších míst na trase se totiž doslova přilepila k silnici čtveřice demonstrujících. Ti své ruce k asfaltu přibetonovali, navíc se k sobě ještě připevnili pomocí řetězů a zámků na kola. Po zhruba 50 minutách, kdy musela zasáhnout policie, se závod opět rozjel.

Po tomto incidentu už k žádným podobným komplikacím nedošlo, a tak cyklisté mohli najet na již zmiňovaný okruh v Glasgow a pustit se do souboje se soupeři i spoustou obtížných zatáček. Na řadu přišel festival nástupů do krátkých, ale prudkých stoupání, které peloton značně protřídily.

Mistrem světa v silničním závodě je poprvé nizozemský cyklista Mathieu van der Poel
Mistrem světa v silničním závodě je poprvé nizozemský cyklista Mathieu van der Poel

Mezi těmi, kdo trpěli, byl i Remco Evenepoel. Obhájce titulu neměl svůj den. „Trať mi nesedla. Chtěl jsem odjet sám, ale Van der Poel a ostatní jsou výbušnější, takže se mi to nepovedlo. Tady musíte před zatáčkou přibrzdit, potom zase zrychlit a to nemám rád,“ řekl Evenepoel po závodu Eurosportu. Celkově skončil 25., jednu příčku za Kelemenem.

Nebyl jediným, komu jednak trať, ale také hodně dynamický způsob závodění působil potíže. Odpadl třeba i trojnásobný mistr světa Peter Sagan, pro kterého šlo o poslední světový šampionát.

A také Mathias Vacek, jenž měl být největší českou nadějí v tomto klání.

„Nestalo se nic, prostě se jel pořád doraz a necítil jsem se úplně dobře. Po dvou kolech mě začalo bolet břicho. Před závodem mi nic nebylo, možná jsem to přehnal na začátku s gely. Už jsem odpadl a na tomhle okruhu je to konec,“ prozradil České televizi Vacek, jenž loni v Austrálii bral stříbro v kategorii do 23 let.

Komu naopak tato těžká technická trať sedla maximálně, to byl úřadující mistr světa v cyklokrosu Van der Poel: 22 kilometrů před cílem zaútočil ve stoupání a převalil se přes Alberta Bettiola, jenž byl do té chvíle před hlavní skupinkou, ve které už zůstali pouze čtyři jezdci.

„Věděl jsem, že je potřeba zaútočit v tomto okamžiku, byla tam dvě stoupání po sobě, a že ostatní jsou trochu na limitu. Nečekal jsem, že budu mít velký náskok, ale když jsem neviděl nikoho za sebou, letěl jsem dál,“ popsal pozdější vítěz.

I když na chvíli se postaral o pořádné napětí, hlavně pro nizozemské fandy a svého tátu Adriho van der Poela, který získal na MS v roce 1983 stříbro. V jedné ze zatáček mu to totiž na mokré vozovce podklouzlo a šel k zemi. Rychle se ale zvedl a pokračoval dál, aniž by ho pronásledovatelé dostihli.

„Bylo to opravdu stupidní, v tom okamžiku jsem si myslel, že to je špatné. Když jsem se octnul na zemi, byl jsem na sebe hodně naštvaný. Nemyslel jsem si, že jedu na limitu, jenže občas byla silnice hodně mokrá a kluzká. Ale získat vítězství po tomhle pádu ho dělá ještě hezčí. Samozřejmě bych radši zůstal na kole, ale… Kdybych o vítězství přišel takovým hloupým pádem, nespal bych několik dní,“ vyprávěl muž, který celý následující rok bude vozit duhový trikot, jenž na silnici ještě nezískal. Vlastně žádný Nizozemec jej dlouhá léta nevybojoval, naposledy v roce 1985 Joop Zoetemelk.

A jak sám připomněl: „Byla to i odplata za minulý rok.“ Konkrétně šlo o to, že loni v Austrálii pro něj MS skončilo už po 30 kilometrech. Neměl dost sil, protože část noci před závodem strávil na policejní stanici. Bylo to kvůli dvěma nezletilým dívkám, které dělaly na hotelu, kde Nizozemci bydleli, velký hluk, a Van der Poel jim šel slovně vyčinit.

Teď projel cílem s náskokem víc než minutu a půl na svého největšího rivala i z cyklokrosu Wouta van Aerta a mohl si tak vychutnat oslavy v cílové rovince. Tento svůj triumf navíc může ještě vyšperkovat. V sobotu má totiž v plánu jet také závod horských kol v olympijském cross country. Pokud se mu podaří rychle dostat z následků pádu a případně vyhrát i na horském kole, šlo by o naprostý unikát.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Glasgow - závod s hromadným startem: muži (271,1 km):

1. Van der Poel (Niz.) 6:07:27, 2. Van Aert (Belg.) -1:37, 3. Pogačar (Slovin.), 4. Pedersen (Dán.) oba -1:45, 5. Küng (Švýc.), 6. Stuyven (Belg.) oba -3:48, ...24. PETR KELEMEN -10:01, 37. BOROŠ -13:59, 42. A. ŤOUPALÍK -14:06, M. VACEK nedokončil.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud