8. srpna 2023 • 20:30

Když musíš... Hvězdě se chtělo během závodu na záchod, pomohli místní

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se cyklistům začne chtít „na malou“, není problém stáhnout kalhoty a vyslyšet volání přírody kdekoliv u krajnice. O poznání komplikovanější je to ale v situaci, kdy se dostaví „velká" potřeba. Krušné chvíle zažil během silničního závodu na mistrovství světa v Glasgow nizozemský fenomén Mathieu van der Poel. Když byl závod přerušený, začalo se mu chtít na záchod. Díky skotskému páru, který mu poskytl azyl, však situaci ustál se ctí.



Silniční cyklisté se během nedělního závodu mistrovství světa museli vypořádat s celou řadou nástrah. Jízdu jim bezmála na hodinu přerušili ekologičtí aktivisté a podmínky jim navíc ztížil déšť.

I přes ošklivý pád v závěru protnul cílovou čáru jako první Mathieu van der Poel. „Tento úspěch je završením mé dosavadní kariéry. Jde patrně o největší vítězství na silnici a já si vůbec nedokážu představit, že budu teď celý rok jezdit v duhovém dresu,“ neskrývala dojetí současná superstar cyklistiky.

Při takto významných momentech většina sportovců děkuje svým trenérů, rodinám či partnerům. Nizozemec však všechny překvapil, když slova vděku vyjádřil neznámému skotskému páru. Důvod? Dovolili mu navštívit jejich toaletu.

Když byl závod přerušený kvůli demonstrantům, na Nizozemce dolehla nutkavá potřeba odskočit si „na velkou". Veřejný záchod v místech ale nikde nebyl.

„Musel jsem zaklepat na dveře jednoho z domů, který stál podél místního hřiště. Chtěl bych moc poděkovat lidem, kteří mi otevřeli, opravdu jim hodně dlužím. Bez jejich pomoci bych nemohl závodit dál. Bylo od nich velmi laskavé, že mě pustili dovnitř a nechali mě použít jejich záchod,“ řekl čerstvý majitel duhového dresu.

A jak majitelé zareagovali, když se před jejich domem objevil jeden z nejlepších cyklistů světa s neobvyklou prosbou? Bezevšeho souhlasili. „Nejprve k nám přišel manažer, který se zeptal, jestli by nám nevadilo, kdyby u nás jeho jezdec navštívil záchod. Až potom jsem se dozvěděl, že jde o Mathieu van der Poela," vyprávěl Davie, který v domě žije se svou manželkou Shonou.

„V podstatě jsme nic tak zásadního neudělali. Prostě jsme mu dopřáli trochu pohostinnosti. Každý ze sousedů by udělal totéž. Byl to milý chlap, nesmírně zdvořilý a vděčný,“ dodal.

Davie a Shona netušili, že jezdec, jemuž pomohli v nesnázích, náročný závod nakonec vyhrál. V domě, který aktuálně prochází stavebními úpravami, totiž nemají připojení k internetu. O všem se dozvěděli až v pondělí, když je začala kontaktovat média.

„Slyšel jsem, že pro nás měl Mathieu v cíli velmi milý vzkaz. Rád bych mu řekl, že je u nás kdykoliv vítaný a jsem moc rád, že jsme mu mohli pomoci. Je to pro nás pořád neskutečné. Incident s demonstranty udělal náš domov na chvíli slavný,“ zakončil Davie.

Mathieu van der Poel neskrývá dojetí po vítězství v závodě mistrovství světa v Glasgow
Mathieu van der Poel neskrývá dojetí po vítězství v závodě mistrovství světa v Glasgow

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud