Romana Barboříková
2. března 2024 • 09:35

Favorité Tour roztáčí kola. Vingegaard: Když Pogačar zvládne Giro, já taky

Vstoupit do diskuse
0
  • Jonas Vingegaard (ve žlutém) a Tadej Pogačar opět svedli úžasný soubojJonas Vingegaard (ve žlutém) a Tadej Pogačar opět svedli úžasný soubojFOTO: Reuters

    Letošní cyklistická sezona slibuje bombastické věci. Vedle oblíbených jarních klasik a tří podniků Grand Tour do ní vstoupí olympijské hry, které jsou pro současné superstars velkým lákadlem. A tak se dočkáme třeba toho, že právě kvůli OH bude na Tour de France chybět Wout van Aert. Tadej Pogačar si dá jedinečný trojboj Giro – Tour – OH. Remco Evenepoel chce při první účasti na Staré dámě vyšperkovat formu pro srpnový závod v Paříži. A co plánují další esa?

    Těšíte se opět na velké cyklistické bitvy, jako třeba na Tour de France mezi Tadejem Pogačarem a Jonasem Vingegaardem? Souboj těchto dvou bude zase jen jeden, právě na Grande Boucle. K vidění však budou i jiná zajímavá měření sil, jako třeba už v sobotu na bílém toskánském štěrku při Strade Bianche, kde vyrazí poprvé v sezoně do závodu oblíbený Slovinec.

  • Pogačar: Zcela výjimečný rok

    Už je za námi řada závodů, a on ještě jedinkrát nepřišpendlil číslo na dres. Nad touto skutečností se mohl v případě jedné z největších hvězd současnosti podivovat nejeden fanoušek. Jenže Tadej Pogačar má před sebou zcela unikátní rok, a tak se s týmem domluvili i na odlišném programu.

    Poté, co poslední dva roky neovládl Tour de France, hledá stále mladý (25 let) Pogačar jiné výzvy než jen porazit Jonase Vingegaarda. Letos přichází s trojbojem, který se hned tak nevidí. U jeho jména jako hlavní závody svítí Giro d´Italia, Tour de France a olympijské hry. Už jen výhrou na Giru a Tour by se zapsal do dějin. A co kdyby ještě přihodil zlato z OH?

    S tímto plánem přichází i jiná skladba závodů. Sezonu letos zahajuje až 2. března na Strade Bianche, přitom loni začínal už 13. února. Z jarních klasik pak zařadil už jen Milán-Sanremo a Lutych-Bastogne-Lutych. A pak už přijdou jen zmiňované velké cíle.

    Na italské Grand Tour bude jedním z největších favoritů, ovšem na Tour bude určitě znovu čelit výtečně připravenému Dánovi. Ten by totiž, alespoň podle aktuálních informací, na OH startovat neměl. Zato tam určitě nebudou chybět konkurenti jako Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel, což na klasikářské trati budou monumentální soupeři.

    Tadej Pogačar Tadej PogačarFoto Profimedia.cz

  • Vingegaard: Když to zvládne on, já taky

    Vítěz posledních dvou ročníků Tour de France má i pro letošek cíl zcela jasný – obhájit žlutý trikot. A tak se nijak zásadně nemění ani jeho program před hlavním závodem. Do sezony vstoupil 22. února v etapovém závodu O Gran Camiño. Tam, stejně jako loni, ovládl tři etapy ze čtyř, celkové pořadí i vrchařskou soutěž.

    Zcela evidentně kvůli italskému startu Tour de France 2024 letos s týmem Visma-Lease a Bike zařadili etapák Tirreno-Adriatico, zatímco loni jel Dán Paříž-Nice. Jinak pak tradičně následuje Kolem Baskicka a Critérium du Dauphiné.

    Ve Vingegaardově případě to tak vypadá, že opět sází na jednu kartu. „Divočiny“ jako double Giro – Tour, by prý ale také možná někdy v budoucnu zkusil. „Uvidíme, jak to zvládne Pogačar. Pokud by se mu to povedlo, šel bych do toho jednou taky. Ale nejdřív musím získat double Tour-Vuelta,“ nechal se slyšet.

    Na Staré dámě bude jasným favoritem, ovšem bude mu tam chybět zcela zásadní pomocník. Wout van Aert totiž letos pojede poprvé italské Giro a před olympiádou pak Tour vynechá.

    V druhé polovině sezony si také pohrával s myšlenkou účasti na olympijských hrách. Teď už ale uvažuje trochu jinak. Spíš to vypadá, že by jel mistrovství světa, kde by mu trať mohla sedět lépe a hlavně by měl po Tour i víc času na přípravu.

    Jonas Vingegaard Jonas VingegaardFoto Reuters

  • Roglič: V novém týmu s novou motivací

    V případě Tour de France je jedna věc jistá. Vingegaarda už neuvidíme ve stejných týmových barvách jako Primože Rogliče. Slovinec totiž po minulé sezoně opustil tým, kde měl téměř jistotu, že jedničkou na Staré dámě už nebude. Zato v celku Bora-hansgrohe je už teď jasné, pro koho bude celý tým pracovat.

    I ve 34 letech dostal loňský vítěz Giro d´Italia důvěru, vedle vysokého platu.

    Roglič na loňské španělské Vueltě neskrýval rozpaky a nevoli, když týmové vedení rozhodlo, že příležitost ovládnout tuto Grand Tour dostane Sepp Kuss. Ne snad že by to parťákovi, který i jemu pomohl k velkým výhrám, nepřál, ale sám cítil, že může čtvrtý červený dres získat. K takovým rozporům by v německé sestavě docházet nemělo.

    Ovšem ani druhý Slovinec ještě letos v novém týmu neukázal, co v něm je. Jeho prvním startem bude týdenní etapový podnik Paříž-Nice od 3. března. Následovat pak má podobný program jako předloni, když měl být hlavním lídrem na Tour. Tedy Kolem Baskicka a Critérium du Dauphiné.

    O olympijské účasti by v Rogličově případě také nemělo být pochyb. Jen národní trenér nebude mít snadné rozhodování, koho postavit do časovky, v níž je úřadujícím olympijským šampionem právě Roglič. Slovinsko má ale v závodu proti chronometru jen jedno místo.

    Primož Roglič v dresu Bory v přípravném kempu Primož Roglič v dresu Bory v přípravném kempuFoto Profimedia.cz

  • Evenepoel: Francouzská premiéra a olympijské touhy

    U belgického zázračného dítěte půjde také o zásadní rok. Poprvé totiž zasáhne do bojů na Tour de France. Půjde o jeho pátou Grand Tour, přičemž ty dosavadní čtyři lze hodnotit s jistými rozpaky. Na Vueltě sice v roce 2022 celkově vyhrál, ovšem ani jednu ze dvou misí na italské půdě nedotáhl až do cílového města, byť loni byl na vině covid. A také loňská obhajoba na Vueltě ani trochu nevyšla.

    Navíc u Tour de France on i jeho tým tvrdí: „Nepojedeme tam na zkušenou, chceme bojovat o pódium a o vítězství.“ Nemalý cíl v takové konkurenci. Ale Evenepoel si rozhodně jen dílčí cíle neklade. Navíc v jeho 24 letech je nejvyšší čas na Tour de France debutovat.

    Jakožto někdejší mistr světa v silničním závodu a úřadující časovkářský šampion ale určitě sní především o olympijském zlatu, ne-li rovnou dvou. Je pak otázka, jak to bude znovu v nabušeném belgickém týmu klapat, když o olympijském vítězství sní také Wout van Aert.

    Remco Evenepoel Remco EvenepoelFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud