Romana Barboříková
6. března 2024 • 14:10

Výzva pro Kulhavého: Cape Epic! Návrat ne, odskočí si ze sportovního důchodu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

V září 2022 se při speciální exhibici rozloučil s kariérou na horských kolech. Teď je ale olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý (39) zpět. Alespoň tedy částečně. Za jedenáct dnů naskočí do jednoho z nejtěžších závodů světa – Cape Epic v Jižní Africe. Na osmidenní akci dvojic by s parťákem Filipem Adelem chtěl mířit třeba i na etapové prvenství. „Ve svém věku bych ze sebe vytrvalost vyždímat měl. Je to pro mě výzva,“ říká Kulhavý.



Je považován za nejtěžší závod horských kol na světě a také se mu přezdívá biková Tour de France. To platí o osmidenním podniku Cape Epic, který se v Jižní Africe jede od neděle 17. března. A na jeho startu nebude chybět ani jeho trojnásobný vítěz Jaroslav Kulhavý.

Olympijský vítěz z Londýna 2012 v cross country přitom už předloni ukončil svou kariéru. Aby úplně nevyšel z tréninku, věnoval se loni terénnímu triatlonu. Teď ovšem hlásí návrat.

„No, spíš bych řekl, že jsem si odskočil ze sportovního důchodu,“ usmívá se muž, který má s africkým závodem nevyřízené účty. Jeho poslední účast měla být totiž v roce 2020, ale závod byl kvůli začínající pandemii covidu zrušen.

A tak se nijak nebránil myšlence ještě se vrátit, a v barvách týmu Superior Lions společně s třiatřicetiletým Filipem Adelem tak ve čtvrtek vyráží do Afriky. Zda opravdu půjde o jeho rozlučku s Cape Epic, ale říct nedokáže.

„Asi jo. Ale nevím... Jdu teď rok od roku a víceméně jsem věděl, že na profi úroveň, hlavně v cross country, už to není. I proto jsem to oficiálně skončil. Jestli ale budu příští rok skákat na lyžích, jezdit na kole, nebo nebudu dělat nic a budu chodit každý večer na deset plzní, to prostě nevím. Žádné takové konkrétní plány nemám, teprve uvidím,“ žertoval sportovec tělem i duší.

Když předloni končil poté, co přešel z cross country na maratony, hlásil předem, že se sportem se neloučí úplně, v plánu měl terénní triatlon, jehož součástí je i horské kolo. Jenže ke sportu přibyla i spousta dalších povinností, například jeho vlastní cyklistický tým, ve kterém se vychovávají další jeho nástupci. A tak na tři sporty v jedné disciplíně už nebylo příliš času.

„Loni jsem řešil, že z časových důvodů už asi triatlon úplně nepůjde. Tak se urychlil můj návrat na kolo. Zvlášť když se naskytla možnost jet na Cape Epic,“ vysvětluje Kulhavý svůj návrat. A také přiznává, že závodění na horském kole mu chybělo.

Ačkoliv i loni trénoval, musel teď zase trochu přidat. „Samozřejmě jsem přípravu trochu zintenzivnil. Podzim ale nebyl ideální, prodělal jsem dvě operace za dva měsíce. Zlomil jsem si klíční kost, pak jsem měl kolizi s autem. Dával jsem se z toho do kupy, ukončilo to moje triatlonové tréninky. Rehabilitaci jsem nastartoval na kole a všechno směřoval na Cape Epic. Takže nějaký objem tam byl, byl jsem s reprezentací na Mallorce, pak sám na Kanárských ostrovech i na závodech na Kypru. Tuším, jak se připravit, přeci jen budu jeden z nejstarších na startu elitní kategorie,“ prohlašuje devětatřicetiletý cyklista.

I jeho kolega Adel už z Cape Epic zkušenosti má. A tak na tento náročný závod pojedou i s určitými cíli. „Teď jsem viděl startovku, je fakt našlapaná. Když za nás všechno vyjde, budeme bojovat o elitní desítku a zkusíme vyhrát některou z etap,“ plánuje Kulhavý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud