František Prachař
2. června 2009 • 15:23

Armstrong na Giru? Pouhý trénink..

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dokázal, že to může opět dokázat. Lance Armstrong je po Giro dItalia oživlou cyklistickou modlou. Diváci tleskají, soupeři se klaní, diví nebo závidí. Dvanácté místo v italském závodě potvrdilo, že sedminásobný vítěz Tour de France znovu míří vysoko.



Věřte, nebo ne - podle expertů má za měsíc šanci poosmé triumfovat na svém oblíbeném podniku.

Je hloupé tvrdit, že v téměř 38 letech bude Armstrong stejným suverénem jako v období 1999-2005, kdy si se soupeři dělal, co chtěl. Jenže stejně troufalé je říkat opak.

Deník Sport se společně s vítězem tří etap na Tour de France Jánem Svoradou a účastníkem všech velkých Grand Tours Reném Andrlem pokusil odpovědět na nejžhavější otázky kolem výkonnosti hvězdného veterána.

Výsledek? Americký cyklista bude v červenci na Tour patřit do nejužší špičky.

CO UKÁZALO GIRO?

Nejel v optimální pohodě. Zlomená klíční kost ho na měsíc vyřadila z tréninku. Proto z části závodil, z části trénoval. Konečné 12. místo a ztráta 15:59 minuty na vítězného Denise Meňšova ale nebyly absolutně vypovídající hodnoty.

„Často nejezdil naplno, jindy zbytečně plýtval silami a pořád si něco zkoušel. Závodník jako on asi ví, co dělá, takže to byl záměr,“ všiml si Andrle.

Lance Armstrong Lance ArmstrongFoto ČTK/AP

Armstrong zůstal tajemnější. „Nevěděl jsem, co čekat, ale výsledek je slibná perspektiva pro další měsíce,“ uvedl po Giru, jež bylo nejlepším možným katalyzátorem spekulací.

Z nejlepších cyklistů světa chyběl jen jeho španělský spolujezdec Alberto Contador ze stáje Astana, lucemburští bratři Schleckové a Australan Cadel Evans.

Armstrong se v úvodu trápil, nevyšla mu atypická časovka, ale pak jezdil v kopcích srovnatelně jako největší favorité s vyladěnou formou. Jako domestik pomáhal lídrovi týmu a krajanu Levimu Leipheimerovi.

Několikrát se stalo, že odpadl z vedoucí skupinky a pak ji dojel. Byl to záměr? „Po zranění jsem myslel, že to po několika etapách vzdá, ale on do toho šel s tím, že dokončí. Postupně nabíral kondici. Bylo však vidět, že jel tréninkově,“ doplnil Svorada.

 


MŮŽE TOUR VYHRÁT?

Nejslavnější etapový závod startuje 4. července. Armstrong do té doby nepojede žádné závody. Naplánoval si vysokohorskou přípravu v Coloradu. Doma chce zůstat, neboť jeho přítelkyně Anna Hansenová má v nejbližších týdnech rodit.

Pokud se cyklista nenechá unést otcovskou euforií, představí se při prologu v Monte Carlu silnější závodník. „Jeho vítězství bych nevyloučil. Jenže je dlouhá cesta od toho, zda jste na třítýdenním etapáku dvanáctý, nebo první,“ říká Svorada.

Lance Armstrong v čele pelotonu Giro d'Italia. Lance Armstrong v čele pelotonu Giro d'Italia.Foto ČTK/AP

Hlavním faktorem bude, jak se stáj Astana vypořádá s dluhy sponzorů. Týmu stále hrozí krach. Pak je tu jednička Contador, jenž obětoval Tour celou sezonu.

Kdo bude lídrem, se zřejmě rozhodne až během závodu. „Alberto je určitě lepší vrchař, Lance by mohl mít šanci jen díky časovkám. Může se stát, že bude celkově lepší,“ přemítá Andrle.

Pro Armstronga je velké plus dokonalá znalost profi lu „Staré dámy“. Všechny kopce už vyjel. „Tour má tradičnější profi l než Giro. To mu sedí,“ všiml si Svorada.
Otázkou bude, jak se stárnoucí organismus vypořádá se závěrečným trojbojem, kdy peloton čekají dvě horské etapy a 40kilometrová časovka. A na tu hvězdný cyklista odpoví až 25. července.

 


JE VĚK PŘEKÁŽKOU?

Neměl by být. Basketbalista Michael Jordan i boxer Evander Holyfi eld jako čtyřicátníci během comebacků tvrdili, že věk je jen číslo. Armstrong je pokornější. „Nikdo nemůže čekat, že vyhraju každý závod o několik minut. To nešlo nikdy. Stojím nohama pevně na zemi a místo prognóz budu trénovat,“ říká s nadhledem.

V úvodu Gira trpěl. Více než věk ho ale brzdil výpadek v tréninku kvůli zlomené klíční kosti. Stárnoucí šampion je jinak v dobré kondici. „Je to logické. Pokud někdo dělá několik desítek let vytrvalostní sport, tělo si to pamatuje.

Lance Armstrong Lance ArmstrongFoto ČTK

Po výpadku chvíli trvá, než si zase zvykne. Vždyť Ital Basso stál kvůli dopingu dva roky a na Giru také zaostával a nesplnil roli favorita,“ myslí si Svorada.

Armstrong je však genetická anomálie s nadprůměrnou kapacitou plic i velikostí srdce. Na začátku sezony měl podle údajů týmu Astana lepší výsledky fyzických testů než v roce 2005, kdy vyhrál poslední Tour.

„Má to v genech. Fyzičku neztratil, běhal maratony a už loni na závodech horských kol si určitě vytvářel základ pro současnou výkonnost. Nezapomínejte, že někdo, kdo vyhrál sedmkrát Tour, je výjimečný, a to jen tak nezmizí,“ doplňuje Andrle.

„Klidně se může stát, že si letos bude jenom zvykat na tempo a Tour vyhraje až za rok,“ myslí si Svorada.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud