9. ledna 2010 • 15:01

Štybar ovládl mistrovství republiky a získal čtvrtý titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství republiky v cyklokrosu vyhrál největší favorit Zdeněk Štybar. Na okruhu v Táboře, kde se za tři týdny uskuteční světový šampionát, si dnes dojel pro čtvrtý domácí titul. Druhý skončil jeho kolega z týmu Telenet Fidea Petr Dlask a třetí byl Martin Bína z Budvaru Tábor, který si tím zajistil i obhajobu prvenství v pohárovém seriálu Toi Toi Cup.



"Jsem strašně rád, že jsem titul obhájil, protože rád reprezentuji Českou republiku v Belgii a mohu vozit mistrovský trikot. I když to vítězství vypadalo jednoduše, tak tomu rozhodně nebylo, naopak to byl hodně těžký závod," řekl novinářům Štybar.

Tříkilometrový táborský okruh pokryla silná sněhová vrstva, přesto organizátoři připravili kvalitní, zároveň však pro závodníky hodně náročnou trať. Na ni vyrazilo 39 českých jezdců a navíc devítka nejlepších domácích juniorů.

Největší favorité opanovali čelo závodu hned po startu. Tempo udávali Štybar a domácí Bína, za nimi jezdili Radomír Šimůnek, Dlask a v úvodu také Zdeněk Mlynář. Až z desáté pozice po nájezdu do terénu se kupředu posouval Martin Zlámalík.

Už v druhém kole ale ukázal záda všem soupeřům nejlepší český jezdec Štybar a zbytek závodu změnil ve své velké sólo. Šimůnek se dotáhl na Bínu, ale ani jejich spolupráce neznamenala zkrácení Štybarova náskoku, neboť vedoucí cyklokrosař jel bezchybně. Naopak Šimůnek chyboval a po pádu v jednom ze sjezdů třetího kola značně zaostal.

Po třech okruzích ze sedmi měl Štybar náskok téměř 40 sekund a o jeho prvenství nebylo pochyb. "Hlavně si cením toho, že jsem to zvládl. Před startem jsem byl nervózní, nevěděl jsem, co mám od závodu čekat. Po startu jsem ale cítil, že se nejede zcela rychle. Udělal jsem chybu, spadl mi řetěz, ale naštěstí jsem neztratil tolik. Když jsem se vrátil do čela závodu, tak jsem se snažil jet naplno, abych si získal náskok," řekl Štybar.

Za ním se ale o další místa tvrdě bojovalo. Dlask rychle dojel Šimůnka a posléze se vydal stíhat i druhého Bínu. V šestém kole bylo jeho úsilí korunováno úspěchem; táborského jezdce dostihl, po pár stovkách metrů se mu dokonce vzdálil a s jistotou završil dvojnásobný úspěch stáje Telenet Fidea.Pětinásobný domácí šampion Dlask byl tentokrát spokojen i se stříbrem.

"Samozřejmě jsem za druhé místo rád, při jasném prvenství Štybara je to vlastně pro mě vítězství. Nyní ale ještě potřebuji pracovat, aby to na světovém šampionátu bylo ještě lepší," prohlásil. "Sníh máme jako Češi rádi, ale nyní je v celé Evropě a i Belgičané se tomu přizpůsobí. Já se v úvodu trochu trápil, ale v průběhu závodu jsem se rozjel, cítil jsem tah a myslím, že druhé místo je dobré," řekl Dlask.

Naopak Šimůnek se psychicky zlomil a mistrovský závod dojel v tréninkovém tempu. V posledním kole dostihl Zlámalík i Bínu, takže o třetím místě se rozhodlo až ve spurtu. V něm svoji rychlost potvrdil Bína a uhájil alespoň bronz.

Mistrovství ČR v cyklokrosu v Táboře:

Muži:
1. Štybar 1:00:04, 2. Dlask (oba Telenet Fidea) -38, 3. Bína (Budvar Tábor) -47, 4. Zlámalík (Volvo Auto Hase) -47, 5. Šimůnek -2:24, 6. Bambula (Budvar Tábor) -2:40, 7. Petruš (BKCP-Power Plus) -3:20, 8. Mlynář (Max Cursor) -3:24, 9. J. Polnický (Sunweb ProJob) -3:43, 10. Ausbuher (Prodoli Remerx) -3:48.

Konečné pořadí Českého poháru - Toi Toi Cupu:
1. Bína 415 bodů, 2. Dlask 375, 3. Štybar 300, 4. Zlámalík 295, 5. Bambula 291, 6. Mlynář 267.

Týmy:
1. Budvar Tábor 1120, 2. Telenet Fidea 845, 3. Prodoli 604, 4. Johnson Control Mladá Boleslav 364, 5. Volvo Auto Hase 295, 6. Max Cursor 288.

Ženy:
1. Hanušová-Nashová (Luna) 42:00, 2. Havlíková (AVB) -46, 3. Kyptová (Johnson Control Ml. Boleslav) -3:20, 4. Pirzkallová (KC Kooperativa) -5:24, 5. Kalašová (Scott) -6:13, 6. Škarnitzlová (Dimp Giant) -6:50.

Konečné pořadí Českého poháru - Toi Toi Cupu:
1. Havlíková 510, 2. Kyptová 465, 3. Pirzkallová 380.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud