Martin Hašek
5. června 2020 • 17:55

Jediná věta a ze slušňáka je vyvrhel. Pořád nechápeš, zpražil ho LeBron

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Americe hoří ulice a svět sportu pohromě spojené se smrtí Afroameričana George Floyda rovněž neunikl. Quarterback Drew Brees, dosud ztělesnění ctnostného hrdiny, který charitě věnoval desítky milionů dolarů, čelí tvrdé kritice dalších hvězd amerického profesionálního sportu v čele s LeBronem Jamesem. „Nikdy bych nesouhlasil s nikým, kdo by neměl respekt k vlajce USA,“ řekl Brees. Nevinná hláška? Ne v atmosféře mohutných protestů proti rasové nerovnosti v zemi.



Byl panem Dokonalým s dojemným příběhem. Drew Brees dlouho bojoval s předsudky kvůli své malé výšce. V NFL, kde vládnou dvoumetroví obři, ale pomohl svým Saints ze dna. Do New Orleans, zbídačeného hurikánem Katrina, přivedl radost a v roce 2010 i Super Bowl a v diskuzích expertů patří ke kandidátům na nejlepšího quarterbacka dějin.

Pak pomáhal s obnovou města, financoval sportoviště a dětské nemocnice. Získal si srdce Louisiany, kde Afroameričani tvoří ve městě sedmdesátiprocentní většinu.

„Drew je každopádně čestný bratr,“ hlásil v roce vítězného Super Bowlu černý businessman Troy Henry pro Sports Illustrated.

Takhle to bylo. Do středy. Pak ale internetem prosvištěla Breesova hláška o respektu k vlajce v rozhovoru pro Yahoo Finance.

Prásk! Ještě před pěti lety by to bylo jen upřímné vlastenecké prohlášení. Jenže svět je jinde. Obzvlášť poslední dva týdny, kdy se Amerika zmítá v chaosu. Ten způsobil bělošský policista Derek Chauvin, který 25. května při zatýkání v Minneapolisu klečel osm minut a 46 sekund na krku šestačtyřicetiletého Afroameričana George Floyda. Přestože podezřelý opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floyd nakonec zemřel a Spojené státy teď čelí obrovské vlně protestů proti rasové nerovnosti, které přinesly střety s příslušníky bezpečnostních složek, oběti na životech a tisíce zatčených.

Quarterback New Orleans Saints Drew Brees
Quarterback New Orleans Saints Drew Brees

Úcta k americké vlajce za zvuků národní hymny je historicky symbolem respektu k americkým vojákům, kteří slouží a umírají po celém světě, v NFL se tenhle ceremoniál koná před každým zápasem. V roce 2016 si ale quarteback Colin Kaepernick začal při hymně klekat, aby tím upozornil na policejní násilí proti rasovým menšinám.

Tehdy se k němu přidali i další hráči. Kaepernick si ale vysloužil i kritiku od lidí, kteří jeho jednání považovali za neúctu k vlajce. Jeho dlouhodobým kritikem se stal americký prezident Donald Trump. A Kaepernick byl nechtěný. Poté, co mu vypršela smlouva v San Francisku si už nikdy NFL nezahrál. Pro hnutí za sociální a rasovou rovnost v Americe je ale symbolem.

„Ty pořád nechápeš, proč Kap klečel? Nemá to nic společného s neúctou k americké vlajce, našim vojákům (mužům a ženám), kteří naši zemi udržují svobodnou. Můj tchán byl jedním z nich,“ napsal na Twitter basketbalista LeBron James v reakci na Breesův výrok.

Omluva: Slova způsobila bolest

Ten pobouřil i Breesovy spoluhráče z týmu New Orleans Saints, v jejichž kabině patří safety Malcolm Jenkins nebo linebacker Demario Davis k otevřeným bojovníkům za rasovou a sociální rovnost v zemi. Brees se následně za svá slova omluvil na Instagramu, kde svou výpověď doprovodil symbolickým stiskem bílé a černé ruky.

„Při pokusu promluvit o respektu, jednotě a solidaritě soustředěných kolem americké vlajky a národní hymny jsem učinil komentáře, které byly necitlivé a úplně se minuly cílem směrem k záležitostem, kterým teď jako země čelíme,“ uvedl Brees. „Tato slova rozdělovala, působila bolest a omylem vedla lidi k víře, že jsem nepřítel. Nemohlo to být dál od pravdy.“

Mléko už je však rozlito. A ačkoli se intenzita protestů v městech Spojených států v posledních dnech snížila, v rozjitřené atmosféře se vlny po Breesově vystoupení uklidňují jen pomalu. Hlavním tématem Breesovy kauzy zůstává úcta k symbolům, ale také jejich samotný význam.

„Dědečkové Drewa Breese se asi vraceli domů (z války) na průvod městem. Moji strýčkové a můj táta se vrátili a řekli jim: Běž do zadní části autobusu. A všichni se obětovali za tenhle národ! Brees tohle nechápe,“ uvedl Michael Wilbon, televizní moderátor a analytik ESPN. A Afroameričan.

Brees se pak omluvil všem svým spoluhráčům i při týmovém videohovoru, který Saints uspořádali. Michael Thomas nebo Alvin Kamara, další hvězdy New Orleans, pak poskytli smířlivé komentáře.

Problémy má i mladý quarterback Buffala Jake Fromm, dostala se totiž na veřejnost jeho stará textová komunikace, v níž vyjádřil názor, že by se v Americe měly zbraně prodávat jenom „elitním bílým lidem“.

I Fromm se pak omluvil. Pro některé hráče tmavé pleti je ale pořád těžké zapomenout na to, co bylo vyřčeno.

„Ty i Drew skutečně nelitujete. Nechte si svoje hovadské omluvy. Pravda vyšla najevo a vy nejste jediní!“ prohlásil Jamal Adams, safety New York Jets.

Empatii k Breesovi naopak projevila hvězda ženské WNBA Maya Mooreová.

„V Drewově vyjádření byl kousek pravdy. Nikdy nechcete, aby lidi znevažovali cokoli, co symbolizuje čest. Ale je tu mnoho, zejména černých a hnědých lidí, kteří zažívají jinou Ameriku, než jakou symbolizuje mainstreamová americká vlajka,“ uvedla Mooreová.

Slavný boxer Floyd Mayweather zatím nabídl, že zaplatí pohřeb zavražděného Floyda, který se chystá v Houstonu na úterý, i smuteční obřady v Minnesotě a Severní Karolíně.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud