Martin Hašek
13. února 2023 • 15:40

Vyrůstal v drogách, pak dostal šanci. Taťka se usmívá, slzel po Super Bowlu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jeden z nejemotivnějších momentů Super Bowlu. Všude právě létaly růžové konfety a Frank Clark se před reportérem málem rozplakal. Měl za sebou těžký rok, v němž ho dohnal trest za nedovolené ozbrojování. A vzpomněl i na svého otce, který před pěti lety zahynul při požáru. „Můj taťka se usmívá. Přál bych si, aby to viděl,“ soukal ze sebe Clark. Peter Schrager umí ze svých ranních show udělat odlehčenou komedii, teď stál ale s mikrofonem televize Fox a jen poslouchal.



„Jsem přeplněný radostí. Mám za sebou těžký rok. Jsem plný pokory. Moji spoluhráči ve mě nikdy neztratili víru. Byl jsem schopen napravit chyby z první části sezony a teď jsme světoví šampioni,“ sypal ze sebe Clark poté, co jeho Kansas City Chiefs porazili Eagles.

Uznávaný defenzivní end na podzim přišel o dva zápasy kvůli trestu za držení zbraní. A nebylo to zdaleka poprvé, kdy musel překonávat velké překážky. Jeho příběh je důkazem, že americký fotbal mění životy.

Clark kdysi vyrůstal ve špinavé části Los Angeles, které se přezdívalo Džungle. V osmi uměl vařit kokain, viděl smrt spousty kamarádů ve válkách gangů a se svou drogově závislou matkou spával chvílemi na ulici.

Zachránil ho jeho otec, který si pro syna přijel a odvezl ho do Clevelandu a svěřil ho do výchovy středoškolskému fotbalovému kouči Tedu Ginnovi. Ten s ním ve své kanceláři dělal úkoly a na hřišti rychle poznal univerzální talent.

Frank Clark se fotí s rodinou po triumfu v Super Bowlu
Frank Clark se fotí s rodinou po triumfu v Super Bowlu

„Měl velmi těžké dospívání. Potřeboval, aby měl kolem sebe lidi, kteří by mu mohli být vzorem. Tohle tady děláme, každému dítěti dáme jeho individuální životní plán,“ řekl Ginn pro cleveland.com.

Clark exceloval i v atletických sprintech a na překážkách, bavilo ho hrát na různých pozicích, Ginn ho ale přesvědčil, aby se soustředil na kariéru defenzivního enda, jehož úkolem je rvát se s mohutnými ofenzivními linemany a pak strhávat k zemi soupeřova quarterbacka. Díky jeho skvělým výkonům na univerzitě ho v roce 2015 draftovali Seattle Seahawks, ačkoli se nevyvaroval zatčení za domácí násilí.

Clark se tenkrát učil od slavné Legie zkázy a rychle se vypracoval mezi nejlepší defenzivní linemany v lize. V roce 2019 pak podepsal pětiletý kontrakt s Chiefs za 105,5 milionu dolarů.

„Kdyby (táta) ještě žil, měl by obrovskou radost. Cítím, že je na hřišti se mnou,“ řekl tehdy Clark pro The Plain Dealer.

Od té doby už si zahrál ve třech Super Bowlech. Před třemi lety v něm sackoval Jimmyho Garoppola, před dvěma poslal k zemi Toma Bradyho. V neděli se k Jalenu Hurtsovi nedostal, za celý zápas měl jediný tackle. Po zápase ale slavil svou druhou trofej. A doufá, že temné časy jsou za ním.

„Jednou prostě musíte dospět. Mám tři děti a další děti ke mně vzhlíží. Má šestiletá dcera očekává, že její táta bude dělat správná rozhodnutí. Nemůžu si dovolit se opíjet, nezvládat důležité věci,“ řekl Clark už vloni v létě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud