29. září 2023 • 21:34

Baseballisté zničili Francii, čeká je boj o 5. místo. Zklamání zaháněl Červenka

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hvězdný britský baseballista Harry Ford se svými kumpány rozmetal ve sváteční večer české sny o historických medailích. V pátek si však domácí reprezentace na mistrovství Evropy částečně napravila reputaci. V zápase o umístění zničila Francii 11:1 a v sobotu se v Brně utká o konečnou pátou pozici proti Izraeli (18.30). „Má to pro nás váhu, nechceme turnaj končit porážkou,“ hecoval tým Martin Mužík.



Klíčová bitva se české reprezentaci nevydařila. Čtvrtfinálová prohra 2:12 s Velkou Británií zhatila plány a tým manažera Pavla Chadima zůstává stejně jako na předchozích šampionátech mimo medailové příčky. Češi se během necelých čtyřiadvaceti hodin dokázali oklepat a proti Francii předvedli poctivý výkon, za který byli odměněni pohodovou výhrou. „Vyjasnili jsme si mezi sebou, co jsme udělali špatně a chyby jsme napravili,“ pochvaloval si Martin Mužík.

Do zápasu o čest naskočili na české straně noví muži v sestavě Willie Escala i Jakub Kubica. Na nadhoz šel jako startér Ondřej Satoria a už ve druhé směně nachytal Francouze při snaze o krádež mety. Arnošt Dubový pak trefil první homerun zápasu. Autora dvoubodového odpalu odměnili spoluhráči kloboučkem a valaškou.

V následující směně dal Francouzům lekci z precizní obranné činnosti catcher Martin Červenka, který vyautoval hráče na druhé metě. Pohodu na české straně potvrdil dvoubodový švih Vojtěcha Menšíka, kdy míček doletěl až k zadní bariéře – 4:0. Když se konečně trefil i dosud dřímající český klenot Marek Chlup a zajistil další český bod, opustil francouzský startér kopec pro nadhazovače.

Další lahůdka pro věrné příznivce na tribunách přišla ve čtvrté směně – Červenka předvedl tříbodový homerun a zvýšil na 8:0.

Čeští baseballisté deklasovali na domácím ME Francii 11:1 a zahrají si o 5. místo
Čeští baseballisté deklasovali na domácím ME Francii 11:1 a zahrají si o 5. místo

Po svém druhém homerunu na šampionátu odmítl zábavné rekvizity a dál se soustředil na zbytek duelu. Vyplatilo se. V šesté směně znovu zamířil za plot a skóre narostlo na 10:0.

Nadhazovač Satoria vydržel na kopci celý zápas a Francouzům povolil čestný bod až v samém závěru. „Satka předvedl výborný výkon. Pálka nám fungovala skvěle. Byl to úplně jiný výkon než ve čtvrtek,“ konstatoval Mužík. Utkání skončilo po sedmé směně desetibodovým rozdílem 11:1.

V sobotu se Češi rozloučí se šampionátem zápasem proti Izraeli. „Je to pro nás prestižní už kvůli k fanouškům, kteří sem chodí. Nikdo je nechce zklamat. I po těžké prohře s Británií chceme ukázat, že hrajeme dobrý baseball,“ přislíbil Mužík. Jeho tým může na pátém místě ME skončit počtvrté za sebou, maximem je čtvrtá příčka z roku 2014.

Program šampionátu v Brně vyvrcholí nedělními medailovými zápasy. Prvními finalisty se stala Velká Británie, která porazila Německo 8:4. Rozhodla dohrávka sedmé směny, kdy favorité zlomili odpor houževnatého soupeře. O zlato se přemožitelé českého týmu utkají se Španělskem, které otočilo večerní souboj s Nizozemskem.

Mistrovství Evropy baseballistů:

Semifinále (Brno):
Velká Británie - Německo 8:4,
Španělsko - Nizozemsko 7:6.

O 5. až 8. místo (Brno/Blansko):
Izrael - Švédsko 6:4,
ČESKO - Francie 11:1.

O 9. až 12. místo (Třebíč):
Itálie - Švýcarsko 12:3,
Chorvatsko - Belgie 7:5.

O 13. až 16. místo (Brno):
Ukrajina - Rakousko 9:0,
Řecko - Maďarsko 19:14.

Vrcholy víkendu (Brno):

Sobota:
18:30 ČESKO - Izrael (o 5. místo)

Neděle:
12:00 Německo - Nizozemsko (o 3. místo)
18:30 Velká Británie - Španělsko (finále)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud