Martin Hašek
31. ledna 2024 • 10:25

Kouč z Česka se jede učit od Japonců: Jejich styl pálení je velká neznámá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z trenérů baseballové reprezentace Alexander Derhak odletěl do Japonska díky spolupráci mezi českou asociací a profesionální klubem Chiba Lotte Marines. Rodilý Američan, který žije už 14 let v Brně, bude získávat know-how od špičkových japonských pálkařů. Spolupráce mezi baseballovým Českem a Japonskem je stále intenzivnější. Mladý reprezentant Milan Prokop se chystá na sezonu v místní nezávislé lize a kooperace zahrnuje také trenérskou spolupráci. Proto se do Japonska vydal asistent reprezentačního kouče a trenér brněnských Hrochů Alexander Derhak. Připojil se tam k týmu Marines, který v této době startuje jarní přípravu pro nadcházející sezonu.



Původem Američan, jenž přijel do Česka již v roce 2010 jako hráč brněnské Techniky, tak bude moct zblízka sledovat práci trenérů i hráčů týmu, který v minulém roce skončil na druhém místě Pacifické ligy v japonské NPB.

„Jsem velmi nadšený, že se mohu učit od Marines a pracovat s nimi během jarní přípravy v tomto roce. Baseball a život mají mnoho společného, jedním z nich je snaha zlepšovat se každý den. Tato příležitost se pro mě představuje šance růst nejen jako baseballový trenér, ale i jako lidská bytost,“ neskrývá nadšení brzy třiačtyřicetiletý Derhak.

U národního týmu působí Derhak jako trenér pálkařů, a právě trénink japonského kontaktního stylu pálení bude moct sledovat na vlastní oči.

„Japonský přístup k pálení je v Evropě stále velkou neznámou, takže doufáme, že nám Alexovy znalosti pomohou se zlepšit. Alex je velmi svědomitý trenér, který na sobě pracuje, chce se zlepšovat a samozřejmě s těmi nejlepšími na světě. A Japonsko ukazuje nejen na mezinárodní scéně, jak dobří jsou japonští pálkaři,“ říká reprezentační kouč Pavel Chadim, který dal japonským partnerům doporučení pro pozvání Derhaka do krajiny vycházejícího slunce.

„Jsme velmi rádi, že Alex Derhak, trenér české baseballové reprezentace a manažer jednoho z nejlepších klubů české extraligy, dostává šanci dozvědět se více o japonském baseballu díky jednomu z nejlepších klubů v NPB, Chiba Lotte Marines,“ napsal Pavel Chadim japonskému klubu. „Alex již v České republice vyrostl jako hráč, žije v Brně přes 14 let, založil zde rodinu, vyhrál 6 extraligových titulů (nejvíce ze všech cizinců v historii) a poslední 2 roky dovedl svůj klub Hroši Brno ke dvěma extraligovým medailím.“

Celkem stráví Alexander Derhak s japonským týmem dva týdny a do Česka odlétá zpátky 15. února. V Japonsku jej pak vystřídají další čeští hráči spolu s Chadimem, kteří budou součástí evropského výběru, jenž vyzve v minisérii japonský národní tým.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud