Radek Špryňar
23. června 2022 • 09:30

Promotér golfu v Berouně jako Dědek. Na turnaj chce hvězdné sestry Kordovy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neotřesitelným majákem českého golfu je mužský turnaj na Albatrossu. Také ženský ekvivalent Tipsport Czech Ladies Open, který od pátku začíná v Berouně, se mohutně nadechuje. Má to dva důvody: tuzemské dámy jsou v kurzu a promotér Luboš Koželuh má odvážné sny. Na některém z příštích ročníků by rád uvedl hvězdné sestry Kordovy – Jessicu a Nelly. „Mám to uložené někde vzadu,“ přitakává bývalý šéf hokejové Sparty.



V golfu angažovaný podnikatel Petr Dědek, též majitel hokejových Pardubic, měl vždycky velké plány. Do Česka chtěl dostat Ryder Cup, nejslavnější týmovou soutěž světa. Vyvíjel pokusy, byť neúspěšné, o účast Tigera Woodse na Czech Open. Zčásti šlo o dobře zvolenou marketingovou strategii, jejímž cílem bylo přitáhnout zájem diváků a především partnerů. Částečně však o obyčejný sen. Zkusit zrealizovat mimořádnou věc, na kterou se bude historicky vzpomínat.

O podobné se v ženském golfu snaží Luboš Koželuh, zajímavé jméno ve sportovním byznyse. Dobře vypadající padesátník je bývalým dlouholetým šéfem hokejové Sparty, v nedávné minulosti též ředitel marketingové agentury STES, dceřiné společnosti Fotbalové asociace ČR v éře Romana Berbra. Férové je však vysvětlit, že s hlavním aktérem masivní korupční kauzy neměl dobré vztahy a v roce 2016 byl odejit. Údajně i na výslovné Berbrovo přání…

Ale zpátky ke golfu. V pátek začíná na krásném hřišti Royal Golf Clubu Beroun třídenní turnaj Ladies European Tour napěchovaný všemi českými hvězdami. Ve startovním poli jsou Klára Spilková, Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká i čerstvá profesionálka Sára Kousková. Všechny dámy mají jedno společné: mohou - a chtějí - vyhrát!

Český ženský golf je momentálně na obřím vzestupu.

Berounský turnaj je Koželuhovo dítě a má s ním spojené sny. Do Česka by rád přivedl sestry Kordovy – Nelly a Jessicu. Světovou dvojku a čtrnáctku. „Mám to uložené někde vzadu,“ přiznává promotér největšího ženského turnaje u nás. Zároveň přidává jednu důležitou okolnost. „Už jsem se setkal s Petrem Kordou,“ zajiskří mu oči.

Americká golfistka s českými kořeny Nelly Kordová
Americká golfistka s českými kořeny Nelly Kordová

Dostat „domů“ dcery bývalého slavného tenisty, vítěze Australian Open, by byla naprosto výjimečná událost. Lepidlo na fanoušky, sponzory i média.

Zásadní je termín. Ten současný v druhé polovině června je nevyhovující. Paralelně s Czech Open probíhá v Americe jeden z pětice ženských majorů, jakýchsi golfovým grandslamů.

Proto Koželuh vyvíjí výraznou aktivitu přetáhnout akci v Berouně do července, přesně týden před další major Evian Championship hraný ve Francii. „Hráčky už nalétávají do Evropy, chtějí si týden před Evianem zahrát. Musím říct, že ředitelka Ladies European Tour je ze mě už šedivá. Jsem vytrvalý, požaduji nový termín,“ usmívá se.

Pokud by ke změně data došlo, stal by se Tipsport Czech Ladies Open jedním z nejatraktivnějších turnajů na nejlepší evropské túře. Ta letos čítá třiatřicet turnajů na pěti kontinentech.

V Berouně se hraje o pět milionů korun, ve startovním poli je zástup patnácti českých hráček. Vstup je všechny tři dny zdarma.

Startovní časy českých hvězd

Klára Spilková

Pátek 13:31
Sobota 8:51

Tereza Melecká

Pátek 13:31
Sobota 8:51

Kristýna Napoleaová

Pátek 13:20
Sobota 8:40

Sára Kousková

Pátek 13:20
Sobota 8:40

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud