Marie Sehnálková
9. června 2022 • 15:35

Boj golfových organizací. Šampion opouští PGA, ve hře miliony dolarů

Autor: Marie Sehnálková, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný vítěz golfových majorů Dustin Johnson šokoval rozhodnutím dobrovolně opustit PGA Tour. Učinil tak poté, co organizace uvedla, že její členové se nemohou zúčastnit konkurenčního turnaje financovaného saúdskými investory. Rozhodnutí vyneslo americké hvězdě údajně okolo 125 milionů dolarů, v přepočtu přes 2 milardy korun. PGA následně suspendovala všechny hráče, kteří se rozhodli nové série zúčastnit. 



V golfovém světě se rozhořel ostrý spor, který vygradoval v odchod bývalé světové jedničky Dustina Johnsona z PGA Tour. Důvodem je skutečnost, že organizace zamítla žádosti hráčů ke startu na konkurenční lukrativní sérii s názvem LIV Golf Invitational.

Úvodní z osmi podniků, z nichž má každý dotaci 25 milionů dolarů, začíná dnes v Londýně. Ve stejnou dobu se přitom koná na PGA Tour turnaj v Torontu. Jenže jeho dotace je naproti Londýnu ani ne poloviční: 8,7 milionu dolarů.

Z tohoto důvodu začali hráči podávat žádosti o uvolnění. Podle pravidel mohou totiž dostat „propustku“ až na tři akce, které kolidují s kalendářem Tour. Všechny žádosti byly ale zamítnuty.

„Těm, kteří požádali o umožnění startu, jsme již oznámili, že jejich žádost byla zamítnuta v souladu s turnajovými pravidly PGA TOUR,“ stálo ve zprávě zaslané hráčům výkonným viceprezidentem Tour Tylerem Dennisem. „Členové nejsou podle našich pravidel oprávněni účastnit se turnaje Saudi Golf League v Londýně. Jako členská organizace věříme, že toto rozhodnutí je v nejlepším zájmu PGA TOUR a jejích hráčů.“ Za neuposlechnutí tohoto rozhodnutí pohrozila organizace disciplinárními tresty.

Na tuto skutečnost zareagoval 24násobný vítěz na PGA Tour Dustin Johnson poměrně razantně. „Je těžké mluvit o tom, jaké to může mít následky, ale rezignoval jsem na členství na Tour,“ oznámil Johnson před novináři v Centurion Clubu. Jeho rozhodnutí je o to překvapivější, že ještě v únoru hlásil, že je PGA Tour zcela oddaný.

Americký golfista Dustin Johnson opouští PGA
Americký golfista Dustin Johnson opouští PGA

„Za poslední měsíce se toho hodně změnilo. V té době jsem byl opravdu odhodlaný na PGA Tour zůstat. Za posledních 15 let se mi tam docela dařilo a jsem jí za to velmi vděčný. Cítím ale, že tohle rozhodnutí bude nejlepší pro mě i mou rodinu. Je to něco nového a mám za to, že to bude dobré i pro golfového odvětví,“ prohlásil.

Johnson, aktuálně světová třináctka, bude nejvýše postaveným hráčem turnaje. Na něm se mimo jiné představí také Sergio Garcia, Lee Westwood, Ian Poulter, Martin Kaymer, Louis Oosthuizen, Branden Grace a Kevin Na.

Vítězi londýnského turnaje je přislíbena prémie v hodnotě 4 milionů dolarů. I když se Johnsonovi nepovede na tuto finanční odměnu dosáhnout, podle informací The Telegraph ani tak rozhodně nepřijde zkrátka. Generální ředitel LIV  Greg Norman mu údajně zaplatil 125 milionů dolarů, aby se zavázal k seriálu. To je více než se mu doposud podařilo vydělat za celou svou kariéru na PGA Tour.

Kromě Tigera Woodse (120,9 milionu dolarů) a Phila Mickelsona (95 milionů dolarů) si žádný jiný hráč neodnesl v kariéře PGA více než Johnson (74,3 milionu dolarů).

PGA následně suspendovala všechny golfisty, kteří se do turnaje LIV zapsali.  Trest zahrnuje i zákaz účasti na Prezidentském poháru, ve kterém se utkávají v dvouletém cyklu výběry USA a zbytku světa a na němž se z aktérů londýnského turnaje měli v září v Charlotte představit Jihoafričané Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel a Branden Grace.

„Účast na turnaji (LIV) je v rozporu s našimi pravidly,“ konstatoval Monahan. „Tito hráči se takto sami rozhodli, motivováni finančními důvody, ale nemohou požadovat stejné výhody členství v PGA Tour,“ dodal.

Trest se netýká turnajů kategorie major, protože ty PGA Tour neřídí. Příští týden na US Open proto absence hráčů nehrozí. Už ve středu to potvrdila Golfová asociace Spojených států (USGA) s vysvětlením, že by nebylo spravedlivé měnit dříve stanovené podmínky účasti, speciálně pro hráče, kteří mají start automaticky zajištěný.

KALENDÁŘ TURNAJŮ LIV GOLF INVITATIONAL.

11. červen Londýn Centurion Club

3. července Portland Pumpkin Ridge Golf Club

31. července Bedminster Trump National Golf Club Bedminster

4. září Boston The International Golf Club

18. září Chicago Rich Harvest Farms

9. říjen Bangkok Stonehill

16. říjen Jeddah Royal Greens Golf & Country Club

30. říjen Miami Trump National Doral Miami

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud