Radek Špryňar
23. srpna 2023 • 17:45

Golfista Zuska chce na olympiádu. Kamarádí se světovou hvězdou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před třemi lety se do Tokia kvalifikoval Ondřej Lieser. Pro český golf to byla senzace, pro hráče vrchol kariéry. Nyní chce další tuzemský bombarďák na olympijské hry. Rozdíl je v tom, že pro Jiřího Zusku by případná účast v Paříži byla jen příjemnou zastávkou na cestě za snem. „Chci se dostat na PGA Tour,“ bez okolků vypálí hráč, který prošel americkou universitní výchovou. Od čtvrtka se největší český talent současnosti poměří s hvězdným polem v rámci Czech Masters.



V těchto dnech Amerika hltá golf. PGA Tour, nejslavnější liga světa, míří do velkého finále. Hraje se play off složené ze tří turnajů. Ten druhý v pořadí, BMW Championship, vyhrál úchvatným závěrem se sedmi birdie na devíti jamkách Viktor Hovland, kluk z Norska. Je superhvězdou, experty považovaný za příští světovou jedničku. Cestu na vrchol si zvolil přes studium ve Spojených státech, má diplom z oklahomské státní university.  

Totožnou kombinaci Ameriky, golfu a studia si vybral i Jiří Zuska. „Pár let před osmnáctými narozeninami jsem se dozvěděl o možnosti studovat a zároveň hrát golf v Americe. Šel jsem do toho,“ vypravuje rodák z Kounova u Rakovníka.

Společně s rodiči vybral universitu v Louisville. Za Atlantik cestoval kluk, vrátil se sebevědomý chlap, který přesně ví, co chce a jak toho dosáhnout. „Čtyřletý pobyt na universitě mě ovlivnil lidsky i sportovně. Osamostatnil jsem se a zmoudřel. V životě i v golfu,“ usmívá se. Aby taky ne, když se v Americe koncentrují nejlepší golfisté světa. Zuska má dokonce unikátní možnost s jedním spolupracovat. Na škole se seznámil s absolventem Adamem Hadwinem, kanadským profesionálem, vítězem jednoho z turnajů na PGA Tour a členem širší světové špičky. Občas si zavolají, proberou život, ale logicky především golf. „Když se potřebuju na něco zeptat, je připravený mě pomoct. Funguje jako zdroj informací. Má hromadu zkušeností, je to neocenitelné,“ sype ze sebe Zuska.

S Hadwinem vedou kamarádský rozhovor, klábosí o čemkoliv, klidně o holkách a pak se řeč stočí na hru. „Popíšu mu, s čím se trápím a zda podobnou věc neřešil taky. Měl jsem nějaké mentální potíže, i to jsme probírali. Pomohl mně,“ praví čtyřiadvacetiletý ranař, který s golfem začínal v pěti letech. Proč měl brouky v hlavě? Zuska se letos v březnu jako první Čech v historii kvalifikoval na turnaj PGA Tour. Zahrál si Portoriko Open. Prošel cutem, umístil se na děleném čtyřiapadesátém místě. Šlo o úspěch jako hrom. „A já myslel, že už jsem součástí tour,“ sklopí oči. Hlava v oblacích a nezdravé sebevědomí vykonaly své. Výsledky se zhoršily. Proto vytočil přítele na telefonu. „Říkal jsem si, že když jsem prošel cutem na velkém turnaji, universitní golf půjde sám od sebe. Ani se nebudu muset snažit. Trvalo mně pár týdnů, než jsem přepnul do bojového módu. I za pomoci Adama,“ přiznává.

Ve čtyřiadvaceti letech drží Zuska několik českých prvenství. O historické účasti na turnaji PGA Tour už řeč byla, jako první z Čechů si zahrál kvalifikaci na US Open, byl účastníkem Korn Ferry Tour (druhá americká liga) a ve světovém amatérském žebříčku vystoupal na devětačtyřicáté místo. Doslova se vloupal do historických zápisníků.

Po návratu ze studií získal prvního června status profesionála a okamžitě začal zářit na Challenge Tour. Druhý skončil v Německu, dvanáctý v Irsku, cutem prošel i minulý týden ve Finsku. Pokud bude pilně získávat další kvanta bodů do světového žebříčku, účast na olympiádě nemusí být jen pouhým snem. „Chtěl bych se do Paříže dostat a zažít pocit reprezentovat svoji zemi,“ zasní se. „Mým cílem je však PGA Tour. Mám první zkušenost z Portorika. Bylo to skvělé, nesmírně inspirativní, skvělá zkušenost. Jo, jednou chci být součástí této túry,“ vypravuje.

Nyní má před sebou Czech Masters, hvězdně obsazený podnik v Česku. Na hřiště Albatross ve Vysokém Újezdu se sjela evropská golfová špička. Ve hře jsou místa pro zářijový Ryder Cup, extrémně prestižní klání mezi Amerikou a Evropou. A mezi širokou skupinou vlčáků se bude pohybovat Zuska. První dva dny bude součástí špičkově obsazeného flightu s Padraigem Harringtonem a Adrianem Otagueim. „Nervózní nebudu. Proč taky. Vždyť získám další podněty a inspiraci,“ vypravuje. Ve čtvrtek startuje ve 13.20, o den později v 8.20. Finálový den je na programu v neděli.

Olympiáda v Paříži? Jen příjemná zastávka za snem. Golfista Jiří Zuska se chce dostat i na PGA Tour
Olympiáda v Paříži? Jen příjemná zastávka za snem. Golfista Jiří Zuska se chce dostat i na PGA Tour

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud