10. června 2017 • 01:03

Smutek před půlnocí. Hokejbalisté prohráli semifinále se Slováky 0:1, rozhodly nájezdy

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejbalisté do třetice na zlato z mistrovství světa v domácím prostředí nedosáhnou. V Pardubicích prohráli dramatické semifinále se Slováky 0:1 po samostatných nájezdech a v sobotu se od 14 hodin utkají s Řeckem o bronz. Lépe si proti stejnému soupeři vedly jejich reprezentační kolegyně. Češky zdolaly Slovenky 2:0 a zahrají si o zlato proti Američankám.



Před nejvyšší návštěvou světových šampionátů 7592 diváků měli svěřenci kouče Drahomíra Kadlece ve vypjatém duelu, který skončil až dvacet minut před půlnocí, hned několikrát velmi blízko k postupu. Během první třetiny nastřelil tyčku Radim Štěpáník, který se vydal na zteč při vlastním oslabení. V posledních vteřinách desetiminutového prodloužení naopak při krátké přesilovce napálil ostrou ranou tyč Jan Pospíšil.

"My prostě neproměňovali šance, ostatně jako celý turnaj. A právě tohle nám prohrálo zápas se Slovenskem. Jsme samozřejmě rádi, že ještě můžeme hrát o bronzovou medaili, ale cíl byl úplně jiný. My chtěli zlato, které už mít nebudeme, ale zkusíme zabojovat a udělat vše proto, aby aspoň nějaká placka byla," uvedl pro oficiální web turnaje kapitán českého výběru Pavel Kubeš. 

Lukáš Heczko v českém brankovišti a jeho protějšek Stanislav Petrík, kteří byli hlavními hrdiny během celkem 55 minut, tak měli zásadní role i poté při samostatných nájezdech. Základních pět sérií na obou stranách otevřel úspěšně Tomáš Wróbel, ale Slováci překlopili výhodu na svou stranu ve třetí a čtvrté sérii zásluhou Borise Oravce a Patrika Svitany. 

Kubeš poté musel dát a s těžkou situací se popasoval skvěle. Heczko pak vychytal Marka Slováka. Oravec při dalším pokračování v šesté sérii nedal, Tomáš Fejfar mohl rozhodnout, jenže zamířil jen do břevna. Následně Svitana i podruhé uspěl, Štěpáník už vyrovnat nedokázal. Slováci si zahrají o titul s Kanadou, která porazila Řecko vysoko 5:0. 

"Myslím, že obě mužstva předvedla parádní hokejbal na nejvyšší světové úrovni. Takovéto zápasy se nevidí jen tak. Musím poděkovat divákům za fantastickou atmosféru, kterou vytvořili. Vyhrál pouze jeden, šťastnější, bohužel tak to je, je to sport. Gratuluji soupeři a držím mu palce v duelu s Kanadou, aby titul zůstal v Evropě," prohlásil trenér Kadlec. 

"Musím říct, že zápas byl ódou na hokejbal, fantastický soupeř, fantastické obecenstvo, ať už slovenské nebo české. Sport už je takový, vyhrát může jen jeden. My jsme byli v tomhle nejen lepší, ale hlavně šťastnější," připustil kouč vítězů Jozef Ďuriš. 

České hokejbalistky budou hrát v sobotu od 11:30 o zlato se Spojenými státy americkými. Ty vyřadily obhájkyně titulu Kanadu po výhře 3:2. Na duel českého týmu přišla do Tipsport areny historicky nejvyšší návštěva na světových šampionátech žen - 3217 diváků. 

Semifinále:

ČR - Slovensko 0:1 po sam. nájezdech
Branka: rozhodující nájezd Svitana. Rozhodčí: Berezitzky (Kan.), Friedli (Švýc.). Vyloučení: 7:9. Bez využití. Diváci: 7592.

Kanada - Řecko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0).

Program sobotních utkání o medaile:

14:00 ČR - Řecko (o 3. místo),

17:00 Slovensko - Kanada (finále)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud