10. června 2017 • 16:26

České šampionky! Hokejbalistky jsou mistryně světa, muži slaví bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 České hokejbalistky slaví na domácím mistrovství světa v Pardubicích premiérový titul. Ve finále zdolaly Spojené státy americké 4:3 v prodloužení, vítěznou branku vstřelila v čase 45:55 Aneta Lédlová. Svěřenky trenéra Karla Manharta získaly i na šestém světovém šampionátu medaili, po čtyřech bronzech a stříbru dosáhly poprvé na tu nejcennější. Čeští hokejbalisté díky výhře v duelu o 3. místo nad Řeckem 4:3 obhájili bronz. Na třetí triumf za sebou dosáhli Slováci, kteří ve finále porazili Kanadu 6:4.



Finálový duel žen v Tipsport areně sledovala historicky nejvyšší návštěva na ženském MS 3256 diváků. O 39 fanoušků byla překonána návštěva z pátečního semifinálového souboje domácího výběru se Slovenskem.

"Šli jsme si za tím cílem od začátku turnaje. Před tolika lidmi vyhrát doma titul mistra světa, to je hrozná bomba. Možná až večer nám to úplně cvakne, co jsme dokázali. Jsem hrozně rád za holky, jak si to užívají. Je to nádherný," řekl novinářům Manhart.
Po bezbrankové úvodní třetině se v 16. minutě při vyloučení Křížové ujaly vedení Američanky, když po přihrávce Bronsonové snadno skórovala u levé tyče Foleyová. V závěru druhé části vyrovnala Křížová blafákem do bekhendu.

Po 64 sekundách třetí patnáctiminutovky Češky otočily stav při vyloučení Dixonové. Za modrou čárou napřáhla Němcová a trefila se přesně k levé tyči. Zechovskou sice vzápětí překonala Strohmierová, ale ve 34. minutě vrátila domácím náskok střelou z pravého kruhu Kubínová.

Vedení ale Manhartův výběr neudržel a 68 sekund před koncem třetí části vyrovnala z dorážky Pfundtová. Do prodloužení Češky vstoupily se snahou rychle rozhodnout a Lédlová jim střelou o pravou tyč zajistila zlato.

"Chtěli jsme to dotáhnout do konce, ale při vyrovnávacím gólu se tam stala chyba. Říkal jsem holkám, že v prodloužení musíme hrát zezadu, nekazit balóny a pak se nám tam povede něco dát. Měli jsme tu asi nejlepší tým, jaký jsme mohli postavit, a potvrdil svou kvalitu," dodal Manhart.

Hokejbalisté obhájili bronz

Hokejbalistům se sen o třetím zlatu z třetího domácího šampionátu v historii rozplynul v pátek po prohře se Slovenskem 0:1 po samostatných stříleních a do boje o bronz vstoupili lépe. Přesně po dvou minutách hry se po kombinaci Štěpáníka se Špačkem trefil z mezikruží Soukup.

"Mančaft šel tady za jedním. Za zlatem. V pátek večer se nám to nepovedlo, prohráli jsme po nájezdech a my pak měli na regeneraci nějakých deset hodin. Na hotelu jsme byli o půl druhé ráno. Po probuzení jsme si dali snídani, procházku a šli na to. Klobouk dolů, co kluci dokázali," řekl trenér Drahomír Kadlec.

Řekové rychle odpověděli, ale českému týmu vrátil v přesilovce vedení Kudela. Dvoubrankový náskok zařídil domácím v přesilové hře pěti proti třem Rejthar. Řekové sice také v početní převaze snížili, ale v 27. minutě upravil po Fejfarově přihrávce na 4:2 zblízka Wróbel.

Soupeř ještě znovu snížil, ale Češi už si jedenáctou medaili z dvanácti šampionátů nenechali vzít. Po zlatech z Litoměřic z roku 1998 a Plzně o 11 let později si na krk pověsili bronz.

"Každá medaile z mistrovství světa se počítá. Vím, že to zklamání mají hráči v sobě dál, i když jim visí na krku bronz. Ale postupem času si uvědomí, co tady dokázali. Odehráli fantastický turnaj před fantastickou kulisou a bronz je odměna," dodal Kadlec, hokejový mistr světa z Vídně z roku 1996.

Aneta Lédlová (zády) a Denisa Křížová z ČR oslavují vítězný gól
Aneta Lédlová (zády) a Denisa Křížová z ČR oslavují vítězný gól


Mistrovství světa v hokejbalu v Pardubicích:

Muži:

O 3. místo:

ČR - Řecko 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)
Branky: 2. Soukup, 9. Kudela, 22. Rejthar, 27. Wróbel - 4. P. Arkalis, 24. Pitsikulis, 31. Kuzmarski. Rozhodčí: Friedli (Švýc.), Valachovič (SR). Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. Diváci: 5227.

O 7. místo:

Švýcarsko - Indie 5:0 - kontumačně.

O 9. místo:

Finsko - Itálie 6:3 (3:1, 1:1, 2:1).

O 5. místo:

USA - Portugalsko 8:2 (0:0, 3:1, 5:1).

O 7. místo:

Švýcarsko - Indie 5:0 kontumačně.

Ženy:

Finále:

ČR - USA 4:3 v prodl. (0:0, 1:1, 2:2 - 1:0)
Branky: 28. Křížová, 32. Němcová, 34. Kubínová, 46. Lédlová - 17. Foleyová, 32. Strohmierová, 44. Pfundtová. Rozhodčí: Lamontová, Kellerová (obě Kan.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 3256.

O 3. místo:

Kanada - Slovensko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0).

O 5. místo - 2. zápas:

Itálie - Velká Británie 2:0 (1:0, 0:0, 1:0), první zápas 3:0.

Konečné pořadí:
1. ČR, 2. USA, 3. Kanada, 4. Slovensko, 5. Itálie, 6. Velká Británie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud