23. listopadu 2015 • 19:00

Tragická smrt ragbyové legendy (†40): Zabil ho dlouhý let, říká lékař

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl vážně nemocný. Přesto odchod ragbyové legendy Jonaha Lomu zasáhl celý sportovní svět. Bylo mu pouhých čtyřicet let, když minulou středu podlehl tzv. nefrotickému syndromu, vážné nemoci postihující ledviny. Za jeho tragickým koncem však může podle lékaře stát dlouhý let, který ragbyová legenda při svém letu z Dubaje domů na Nový Zéland podstoupila.



Dle lékařů způsobila smrt ragbisty krevní sraženina, která se mu vytvořila během dlouhého přeletu z Dubaje na Nový Zéland. "Chronická nemoc ledvin, kterou Lomu trpěl, ho učinila náchylnějšího k vytvoření krevní sraženiny na plicích, což se mu také stalo osudným," říká bývalý lékař "All Black" John Mayhew.

"Jsme toho názoru, že za touto nešťastnou událostí stojí krevní sraženina na plicích způsobená dlouhým letem a následné komplikace, které vedly k jeho smrti. Let na takovou vzdálenost byl v jeho zdravotním stavu velice riskantní," pokračuje lékař.

Ragby se loučilo s legendou Lomuem. Jak vypadal obřad na Novém Zélandu?
Video se připravuje ...

"Smrt nastala okamžitě. Pravděpodobně si vůbec nestačil uvědomit, co se děje. Bohužel tohle se někdy lidem s chronickými problémy s ledvinami stává," pokračuje Mayhew.  

Podle ministerského předsedy Nového Zélandu Johna Keyho bude Johan Lomu pohřben 30. listopadu v Aucklandu na stadionu Eden Park. Obřadu se bude moci zúčastnit široká veřejnost, soukromé rozloučení s ragbistou v kruhu nejbližších přátel a rodiny se bude konat o den později.

"Jonah Lomu svojí kariérou a chováním ovlivnil životy lidí nejen na Novém Zélandu, ale i po celém světě. Jeho odkaz přetrvá," řekl v dojemném projevu John Key. 

"Veřejného pondělního pohřbu se mohou zúčastnit všichni lidé, kteří si váží a obdivují život Jonaha. Nejde jen o jeho fanoušky a přátelé z ragby, ale o všechny, kteří si váží jeho činnosti v řadě charitativních organizací jako UNICEF a řadě dalších," dodává ministerský předseda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud