27. února 2012 • 00:00

„Doba, kdy platilo, že vzdělání a vrcholový sport se vzájemně vylučují, je už minulostí,“ říká Předseda ČOV

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co mají společného rychlobruslařka Martina Sáblíková, atlet Jaroslav Bába, lyžař Kryštof Krýzl a basketbalistka Kateřina Elhotová? Kromě nesčetných úspěchů na sportovním poli je spojuje jejich snaha uspět také na akademické půdě. A Český olympijský výbor s Vysokou školou ekonomie a managementu se jim v  tom ve vzájemné spolupráci snaží maximálně pomoci. „Je nesmírně důležité, aby sportovci už na vrcholu aktivní sportovní kariéry mysleli na dobu, která nastane, až odejdou do sportovního důchodu. Aby nezapomněli, že vedle trénování těla musejí trénovat také mysl. Aby nepodceňovali význam vzdělání v době, kdy se zdá, že náročné studium jim k ničemu není a jen je brzdí v kariéře,“ říká předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.



Není to ovšem nijak jednoduché. Spojení vrcholového sportu a studia je náročné a vyžaduje od vrcholového sportovce enormní úsilí, vůli a sebekázeň. Na straně druhé vyžaduje velkou flexibilitu od vzdělávací instituce. Vysoká škola ekonomie a managementu (VŠEM) patří k těm institucím, pro něž je dynamický vývoj a flexibilita důležitá. Už deset let nabízí vzdělání nejenom studentům denního studia, ale také studujícím při zaměstnání. A za tu dobu se podařilo maximálně přizpůsobit systém studia tak, aby vyhovoval právě studentům, kteří se kromě školy musí věnovat i kariéře – ať již té sportovní či profesní. „Jako bývalá vrcholová sportovkyně jsem už při studiu ocenila možnost získání kvalitního vzdělání pomocí individuálního studijního programu, což VŠEM umožňuje,“ potvrzuje bývalá vrcholová sportovkyně, v současnosti šéftrenérka sportovního oddílu Dukla, Kateřina Baďurová.

Martina Sáblíková Martina SáblíkováFoto VŠEM

Doba, kdy platívalo mezi lidmi rozšířené tvrzení, že vzdělání a vrcholový sport se vzájemně vylučují, je už minulostí,“ vysvětluje Jirásek. Za všechny můžeme jmenovat vynikající sportovce a úspěšné absolventy VŠEM atlety Kateřinu Baďurovou a Tomáše Poura či snowboardistku Lucii Janouchovou. A v jejich stopách se vydávají i další, v říjnu 2011 zahájila svá vysokoškolská studia se specializací na sportovní marketing například rychlobruslařka Martina Sáblíková. „Martina šla studovat především proto, že myslí na budoucnost, a to ne jen na tu sportovní. Člověk potřebuje znalosti a vzdělání a VŠEM nabízí skvělou možnost to vše zkombinovat,“ říká Petr Novák, trenér Martiny Sáblíkové.

Přednášky na VŠEM. Přednášky na VŠEM.Foto VŠEM

Touha po realizaci svých schopností je vlastní snad všem. Neustále testujeme vlastní hranice a snažíme se je posouvat dál. Například tím, že dáme gól, že uběhneme o sto metrů více než předevčírem nebo že úspěšně složíme zkoušku z Mikroekonomie. Důležité je nepřestat se snažit. VŠEM pomáhá tyto snahy realizovat a snaží se svým studentům co nejvíce usnadnit nutnost skloubit studium se sportem, prací či rodinnými povinnostmi, aniž by utrpěla kvalita studia. Každoročně se tak stovky nových studentů rozhodnou rozšířit své znalosti marketingu, financí či managementu. „Každý má právo studovat, každý má právo uspět. Již deset let se VŠEM snaží vytvářet možnosti a podmínky pro realizaci těchto přání,“ dodává rektor Vysoké školy ekonomie a managementu Milan Žák.

VŠEM VŠEMFoto VŠEM

Více o Vysoké škole ekonomie a managementu na www.vsem.cz

Studenti na přednášce.
Studenti na přednášce.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud