Květoslav Šimek
6. března 2012 • 15:30

Bláznivé sportovní maratony Zlín s Třincem napodobit nechtějí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘEHLED NEJDELŠÍCH ZÁPASŮ HISTORIE | Svačinu s sebou a termosku plnou horkého kafe k tomu. Pátý zápas předkola play off mezi Zlínem a Třincem se dnes v případě nerozhodného výsledku bude hrát do rozhodnutí. Žádné nájezdy, žádné dovednostní disciplíny. Rozhodnout se musí ze hry. A při vyrovnanosti obou soupeřů to může být slušný maraton. Vždyť v letošní sezoně skončila nerozhodně hned polovina z osmi vzájemných duelů Zlína s Třincem.



Hokejisté jsou sice vesměs potěšeni, že klíčový duel nebudou rozhodovat nervydrásající nájezdy. Zlatý gól ze hry považují všichni za spravedlivější řešení. Nicméně ponocovat by se jim na ledě také nechtělo.

Připravit se na to však musí. Ovoce, rychlé cukry, iontové nápoje, gelové „nakopáváky“. To vše dnes musí kustodi na zápas preventivně připravit ve větším množství. Nic se nesmí podcenit. Těžko budou po šesté třetině narychlo odbíhat pro grilované klobásy před stadion.

Nejdelší hokejový zápas české extraligy se hrál v roce 2009 mezi Pardubicemi a Plzní. V čase 86.07 jej za nerozhodného stavu 3:3 utnul útočník Martin Adamský. Ten momentálně hraje za Třinec a žádný podobný maraton si nepřeje.

Není divu. Oba týmy bojovaly o play off do posledního kola základní části a do předkola šly po dvou dnech. Teď už za sebou mají čtyři těžké zápasy v pěti dnech, dvakrát se šlo až do nájezdů. To je 260 minut ostrého boje! Nikdo už nemá sil na rozdávání.

Jaké byly další bláznivé sportovní maratony?

HOKEJ

Nejdelší mistrovský zápas v hokejové historii se hrál už v roce 1936. A kde jinde, než v zámořské NHL. Utkání Detroitu Red Wings s Montrealem Maroons skončilo až v závěru šestého prodloužení!

Vítězný gól padl v čase 176:30, vstřelil jej detroitský nováček Mud Bruneteau, který hrál profesionálně teprve dva týdny. Střelci tehdy vskutku neměli den, Detroit vyhrál 1:0.

TENIS

Wibledon 2010 nabídnul zápas, jaký historie nepamatuje. Duel prvního kola mezi Američanem Johnem Isnerem a Nicolasem Mahutem z Francie začal v úterý a skončil ve čtvrtek! Dvakrát musel být přerušen pro tmu.

Borci na kurtu strávili jedenáct hodin čistého času, neuvěřitelný maraton pro sebe nakonec v pátém setu urval dlouhán Isner, vyhrál jej 70:68.

To není skóre z basketu. Takový byl stav duelu před čtvrteční dohrávkou.
To není skóre z basketu. Takový byl stav duelu před čtvrteční dohrávkou.

BOX

Neuvěřitelných sedm hodin strávili v ringu Andy Bowen a Jack Burke v roce 1893 v New Orleans. Bojovali o titul v lehké váze. V té době ještě zápasy nerozhodovali rozhodčí, takže se bojovalo tak dlouho, než některý z borců padl.

Bowen a Burke se bili 110 kol! Před 111. už se žádný z nich nedokázal postavit ze své stoličky v rohu, až tehdy byl brutální zápas ukončen. Pro oba měl tragické následky. Burke měl zlomené všechny kosti v rukách a skončil v důchodu. Bowen nepřežil následující zápas.

ŠACHY

A pak že šachy nejsou fyzicky náročný sport. Yedael Stepak a Yaakov Mashian strávili v roce 1980 v Izraeli u jedné partie 24 hodin a 30 minut. Vyhrál Stepak, potřeboval na to 193 tahů.

Nejvíc tahů v historii šachu si v roce 1989 připsali Ivan Nikolič a Goran Aršovič v Bělehradě (269 tahů). Zápas po 20 hodinách a 15 minutách skončil remízou.

KRIKET

Tento sport je pro opravdové vytrvalce. Není až tak neobvyklé, že se jeden zápas může natáhnout až na pět dní. Nicméně zápas Jihoafrické republiky s Anglií se v roce 1939 v Durbanu hrál dokonce dvanáct dní!

K rozlousknutí přesto nakonec nedošlo. Angličané museli zápas předčasně ukončit, protože by jinak nestihli loď, kterou se vraceli domů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud