25. února 2013 • 13:22

Plazím se po zemi a bolí to jako čert, říká po operaci horolezec Jaroš

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už měl zamluvené letenky, nakonec ale horolezec Radek Jaroš odložil cestu na svou poslední osmitisícovku K2 na příští rok. Důvodem jsou následky omrzlin, které utrpěl při výpravě na Annapurnu (8091 metrů) v loňském roce. V pátek se dokonce podrobil další operaci. O odložení expedice dnes řekl Radiožurnálu a ČTK rozhodnutí potvrdil.



Jaroše trápil zejména malíček na levé noze. Lékaři mu při zákroku řezali ještě palec levé nohy a ukazováček pravé nohy. "Teď jsem ve stavu, že se plazím po zemi a bolí to jako čert," řekl Jaroš.

"Když si udělám kafe na dřezu a chci ho dostat na stůl, musím si ho položit na podlahu, doplazit se k židli a pak ho položit na stůl," vylíčil. Před několika týdny ještě živil naději, že se na K2 vydá. Trénoval, ale zároveň trpěl bolestí. Minulý týden tušil, že letošní sezona ve velehorách bude bez něj - poprvé po patnácti letech.

"Byl jsem tam jednu sezonu i dvakrát, ale beru to i z té lepší stránky. Místo na ženský v burkách budu koukat na holky v minisukních," žertoval osmačtyřicetiletý horolezec z Nového Města na Moravě. Tak úplně to ale nebude. Jaroš se chce co nejrychleji dostat do dobré kondice, aby mohl alespoň na nižší a snazší kopce.

"Trvá to déle, než jsem si myslel. Není forma na takový kopec, ale pravděpodobně pojedu do Peru do And nebo na nějaké jiné menší kopce, třeba Elbrus. Rád bych vylezl také všechny nejvyšší hory všech světadílů," uvedl.

"A potřebuju vyzkoušet nohy, co budou dělat v mrazu a v botách," dodal. Jaroš vylezl bez kyslíku na třináct ze čtrnácti osmitisícovek a zbývá mu pouze K2, kterou se snažil zdolat už čtyřikrát, ale neuspěl. Léčení omrzlin z Annapurny si vyžádalo už více než deset měsíců. Přišel o sedm článků a netknuté zůstaly pouze tři prsty.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud