7. května 2016 • 19:12

Martin poslal squashisty mezi elitu. Stresové situace vítám, směje se

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český squash prožil jeden z nejlepších dní ve své historii. Mužská a ženská reprezentace se dostala na mistrovství Evropy týmů v Polsku mezi osm nejlepších. Oba výběry ještě navíc v sobotu uspěly ve finálových duelech 2. divize. Muži v čele s hrajícím koučem Janem Koukalem porazili Švýcarsko 3:1, ženy udolaly Španělsko 2:1.



Kdo patřil k největším hrdinům této squashové parády? Petr Martin. Pražský hráč nastupoval jak v semifinále proti Walesu, tak ve finále proti Švýcarsku, do posledních zápasů týmového šampionátu. Nikdy se však v těžké chvíli nerozklepal.

„Právě naopak, takové situace mám rád, vítám je. Když hraji za tým, vždycky mě to vyhecuje. Jsem rád, že mohu pomoci v těch nejdůležitějších chvílích,“ dodal Martin z týmu Buldoci Praha. Do utkání nenastupoval jako favorit, důležité bylo, aby získal určitý počet setů, což se povedlo.

Napjaté situace klidnil Koukal. Sedmnáctinásobný domácí mistr radil svým reprezentačním kolegům. „Bylo to platné, vždycky měl co říct. Třeba během mého utkání mi poradil, ať si hledím své hry,“ doplnil další z reprezentantů Daniel Mekbib, který na evropském šampionátu týmů vyhrál všechny čtyři utkání.

Naposledy byli čeští squashisté v 1. divizi v roce 2011, tehdy sestoupili do nižší kategorie. V příštím roce české výběry znovu vyzvou elitní celky v Evropě.

„Moc bych si přál, abychom se tam udrželi. Bude to dost náročné, nastoupíme proti profíkům. Důležitý bude výkon Honzy Koukala, aby vzal pokaždé proti někomu set,“ dodal Martin a jeho kolega Mekbib dodal: „Myslím, že v příštím roce budeme mít těch šrámů po zápasech asi daleko více.“

A jak hodnotí celou misi ve Varšavě Koukal? „Myslím, že všichni zahráli na hranici svých možností. Celá tahle zkušenost nám dá hodně sebevědomí. Odehráli jsme hodně těžkých zápasů.“ Špičkový squash bude k vidění také v Praze. O víkendu 21. až 22. května se uskuteční v obchodním centru Arkády na pražském Pankráci finále extraligy týmů. A nastoupí zde úřadující mistr světa Francouz Grégory Gaultier!

Mistrovství Evropy ve squashi týmů v Polsku (Varšava), muži, 2. divize – finále:

ČESKO – Švýcarsko 3:1 (Jan Koukal – Nicolas Müller 1:3, Petr Martin – Patrick Miescher 2:2 src., Daniel Mekbib – Manuel Wanner 3:0, Martin Švec – Dimitri Steinmann 3:2).  Český tým vyhrál 2. divizi a v příštím roce si zahraje mezi osmi nejlepšími týmy Evropy.

Ženy, 2. divize – finále:

ČESKO – Španělsko 2:1 (Anna Klimundová – Xisela Arandaová 3:2, Olga Kolářová – Marina De Juanová 2:3, Zuzana Kubáňová – Cristina Gomezová 3:1). Český tým vyhrál 2. divizi a v příštím roce si zahraje mezi osmi nejlepšími týmy Evropy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud