14. května 2016 • 11:50

Judista Ježek zazářil v Almaty, postup na olympiádu v Riu má v kapse

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český judista Jaromír Ježek získal stříbrnou medaili na Grand Prix v Almaty a zajistil si účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro ve váze do 73 kg. Doplní tak již jisté postupující Lukáše Krpálka a Pavla Petřikova. Zřejmě se naopak nedostane na Michala Horáka.



Devětadvacetiletý Ježek bude startovat už na třetích hrách po Pekingu 2008 a Londýně 2012. V Riu se chystá ukončit kariéru, ale dlouho se zdálo, že se do Brazílie nepodívá. Vinou opakovaných zdravotních problémů totiž přišel o důležité turnaje a v posledních týdnech se mu nedařilo připsat si větší počet bodů kvůli výpadkům v úvodních kolech.

Vše si vynahradil v úplně posledním kvalifikačním turnaji, ve kterém mu postup mohla přinést jen medaile. A to se mu povedlo. V Almaty vyhrál čtyři souboje, v semifinále dokonce jasně přemohl světovou trojku Gruzínce Nugzariho Tatalašviliho, proti němuž získal juko, wazari a nakonec i ipon.

Až ve finále nestačil na dalšího Gruzínce Lašu Šavdatuašviliho. Olympijský šampion z Londýna přešel minutu a půl před koncem do páky a donutil Ježka vzdát, než aby riskoval zlomeninu ruky.

Za stříbro si Ježek připsal do žebříčku 180 bodů. Na OH postoupí na základě kontinentální kvóty; pokud by uspěl v Almaty ve finále, mohl mít jistou přímou účast a uvolnil by další místo pro jiného českého reprezentanta Horáka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud