Štěpán Filípek
9. října 2021 • 23:59

Bývalý skokan Janda ve volbách obhájil, legendární žokej Váňa do cíle nedorazil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna známá postava domácího sportu obstála ve volbách do Poslanecké sněmovny, v nichž byla nejúspěšnější koalice SPOLU. Právě v jejím dresu obhajoval mandát někdejší skokan na lyžích a nyní šéf skokanského úseku lyžařského svazu Jakub Janda. Naopak slavný žokej Josef Váňa kandidující za těsně druhé ANO neuspěl a v parlamentní lavici nezasedne. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 získaly spojenými silami 27,7 % hlasů, ANO 27,1 % (ale má o jeden poslanecký mandát víc, tedy 72). Do Sněmovny se dostala ještě koalice Pirátů a STAN (15,6 % ) a SPD (9,5 %).



Janda už byl zvolen ve volbách v roce 2017 a nyní figuroval na třetím místě kandidátky SPOLU v Moravskoslezském kraji. Člen ODS a vítěz Turné čtyř můstků či SP ve skocích na lyžích nakonec získal pátý nejvyšší počet preferenčních hlasů z šesti zvolených poslanců koalice v kraji (9 192, tj. 7,7 % v kraji). Váňa, jenž už se v minulosti zkoušel dostat i do Senátu, byl pětkou ANO v Karlovarském kraji, ale u voličů neuspěl. ANO tam získalo dva mandáty.

Do Sněmovní ulice se nevydá například ani olympijský vítěz ve střelbě Jan Kůrka, jenž byl na kandidátce SPD v Plzeňském kraji, nebo bývalá běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová, jež „hostovala“ v Libereckém kraji u Zelených. Voliče nezaujal ani rozhodčí Zdeněk Vaňkát, jenž to v Ústeckém kraji zkoušel za Trikoloru, nebo kontroverzní hokejový trenér Martin Stloukal kandidující za SPD v Jihomoravském kraji.  

Koalice SPOLU a PirSTAN již uzavřely memorandum o tom, že mají vůli vytvořit společnou vládu a že nebudou jednat s jinými stranami. O tom, kdo bude pověřen sestavováním vlády, rozhodne prezident Miloš Zeman. Ten si na neděli pozval premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, rozhovory na uvedené téma mají začít ve středu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud