18. ledna 2023 • 15:50

Krpálek přechází zpátky mezi „stovkaře“: Judo v plusce mě už nenaplňovalo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek se vrací do kategorie do 100 kilogramů, v které vyhrál mistrovství světa i Evropy a v roce 2016 olympijské hry v Riu de Janeiro. Pak se začal prát v nejtěžší váze, kde získal rovněž všechny trofeje včetně olympijského zlata. Pro návrat se rozhodl, aby nemusel čelit tak těžkým soupeřům a užil si techničtější styl boje. Uvedl to na dnešním setkání s novináři.



V nejtěžší hmotnostní kategorii patřil Krpálek s necelými 120 kilogramy k těm lehčím judistům. „Poslední rok jsem byl dost zraněný a mohlo to být i tím, že jsem se pral se soupeři o 50, 60 kilogramů těžšími. Celkově mě to judo v plusce nenaplňuje tak jako v té váze nižší,“ řekl.

Poprvé o návratu do „stovky“ přemýšlel před olympijskými hrami v Tokiu, ale když je v roce 2021 vyhrál, tuto myšlenku odložil. Po loňském MS, kde se nedostal do čtvrtfinále, už byl prakticky rozhodnutý. Pak ho zviklalo vítězství na říjnovém Grand Slamu v Abú Zabí. „Jenže poté, co jsem tam šel finále s úřadujícím mistrem Evropy Spijkersem, tak jsem si řekl, že tohle nechci, že mě to úplně nenaplňuje,“ uvedl Krpálek.

Před koncem minulého roku přišel definitivní verdikt a už na dovolené v teple, kam odcestoval s rodinou na vánoční svátky, dodržoval nový režim. „V prosinci jsem měl kolem 116 kilo, teď je váha kolem 106, 107 kilo,“ řekl. Musel změnit i způsob tréninku. „Už to nejsou tolik silové tréninky jako spíš tréninky do rychlosti. Celé je to upravené k tomu, abych byl schopný se zase prát s lehčími soupeři,“ uvedl Krpálek.

Jeho trenér Petr Lacina si všiml, jak mu ve 32 letech omládl před očima. „Lukáš zhubnul, zrychlil, zdynamičtěl. Na kempu v Mittersillu to byly řežby jako zamlada, možná ještě lepší. Byla tam vyzrálost a k tomu to mladé tělo. Pozitivní je, že přestane naříkat, že se s těma paštikama nedá prát,“ řekl.

Krpálek se těší, že se vrátí do kategorie, kde na tatami akce střídá akci. „To je to judo, které mě vždycky bavilo a bavit bude. Budu moct dělat velké chvaty, které se mi na tom judu líbí. V těžké váze to bylo o síle a vytrvalosti. Já jsem silově ztrácel a první minuty jsem byl nesmírně bitej. Snažil jsem se to dohánět v konci zápasu, kdy u mě přichází ta vytrvalost,“ líčil.

Zatím ho v přípravě lehce omezuje tříslo, kvůli němuž předčasně ukončil minulou sezonu. „Furt cítím, že není stoprocentně zdravé. Nedělám věci, kde bych ho namáhal. V zápasech se to snažím hlídat. Na zemi se peru minimálně, abych ho nezatěžoval. Právě při boji na zemi se mi to stalo. Snažíme se to doléčovat a věřím, že to bude stoprocentní,“ řekl dvojnásobný mistr světa.

Prvním testem formy ve staronové kategorii pro něj bude už příští týden turnaj Grand Prix v Portugalsku. O týden později bude následovat Grand Slam v Paříži, kde by za rok a půl rád startoval na olympijských hrách. Po změně kategorie nemá v olympijském žebříčku žádné body. A jako nenasazený může dostat kohokoliv z favoritů. „To by bylo nepříjemné pro oba,“ poznamenal Lacina.

Úvodní turnaje naznačí, jaké by mohly být Krpálkovy ambice na mistrovství světa, které se uskuteční v květnu v Dauhá. Největší motivací je pro Krpálka další olympiáda, kde by chtěl znovu uspět. Navíc by poprvé mohl mít u sebe rodinu, která jeho triumfy v Riu ani Tokiu neviděla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud