3. června 2016 • 09:30

První start pro Dostihový klub iSport.cz. I paní Váňová říkala, že může být výhra

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na závodišti v Pardubicích bude v sobotu pozdvižení. Mezi hosty se objeví třicítka zástupců Dostihového klubu iSport.cz, unikátního projektu otevřeného široké veřejnosti. Šestiletý hnědák Theophilos, kterého klubu pro letošní sezonu pronajímá trenér Josef Váňa, má hned napoprvé šanci na vítězství.



Atmosféra anglické dostihové vášně v sobotu dýchne do Pardubic. Chystá se premiérový start nadějného překážkového koně Theophila v barvách Dostihového klubu iSport.cz. Ten vznikl vloni na podzim s cílem nabídnout běžným fanouškům možnost podílet se na vlastnictví dostihových koní, což bývá pro jednotlivce velice nákladné.

Klub se s trenérem Josefem Váňou dohodl na pronájmu Theophila a kůň v sobotu v 14.10 vtrhne do Ceny mladých jezdců, steeplechase cross country, handicapu IV. kategorie na 3400 metrů.

Trenér Dostihové klubu iSport.cz představil o víkendu členům nový dres
Video se připravuje ...

„A mně by se hrozně líbilo, aby se čeští turfmani chytili za nos, kdyby se mu podařilo první dostih vyhrát,“ těší se Josef Váňa. „Když přijde čtyřicet majitelů na vyhodnocovací tribunu, tak si budeme připadat jako v Anglii, protože tam je to normální. Tam přijedou dva autobusy majitelů koně, kteří mají nějaký syndikát a takhle si to užívají.“

Myšlenka pospolitosti menších dostihových vlastníků, která je v dostihovém světě běžná, se v Česku zatím začíná rozvíjet. Menší syndikáty už s úspěchem existují. Dostihový klub iSport.cz je s přibližně sedmi desítkami členů už po několika měsících existence největším dostihovým syndikátem v zemi.

Projekt je přitom stále teprve na začátku. Dlouhodobým cílem klubu je vlastnit několik dostihových koní a jednoho z nich přivést až do Velké pardubické. Přihlásit se může kdokoli za klubový roční poplatek 1000 korun (více informací na www.isport.cz/dostihovyklub a dostihovyklub@seznam.cz).

Kluboví členové už dvakrát navštívili Váňovy stáje na Karlovarsku a v zimě si zvolili zelenobílé barvy stáje Dostihový klub iSport-Váňa, která byla registrována u Jockey Clubu. V sobotu budou mít k dispozici i jednu z lóží na pardubickém závodišti.

Šestiletý Theophilos je kůň na začátku překážkové kariéry. Vloni skončil druhý v Mostě, v listopadu vyhrál v Kolesách a tentokrát ho čeká první start na hlavním českém překážkovém závodišti v Pardubicích. V jeho sedle bude žák Patrik Boekhout, který bude mít úlevu tři a půl kilo na váze, což může hrát v dostihu roli.

„Jde běhat poprvé a řekli jsme si, ať nemusí tahat takové váhy. Hlavně, ať ho provede přes kurz bez problémů a vyhraje,“ usmívá se Váňa. „Kůň na to výkonnostně má. Jestli budeme mít štěstí, tak se to může podařit. I paní Váňová říkala, že je na tom moc dobře a mohl by vyhrát.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud