12. listopadu 2014 • 13:28

Váňův kůň zvítězil ve Štrasburku, radost kazilo jen zranění syna

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhých osm let od srpna 2006 čekal Josef Váňa na vítězství ve francouzském překážkovém dostihu. Sedmiletý Fafintadenient čekání ukončil ve Štrasburku suverénním způsobem. Trenérovi ale zkazilo radost zranění jeho syna Josefa Váni mladšího.



Stejně jako druhou říjnovou neděli v Pardubicích, se i ve Štarsburku dostal Fafintadenient brzy po startu do čela a vítězství uhájil až k cílovému mezníku. Náskok měl propastných deset délek.

Legendární Josef Váňa byl spokojen, ale triumf rozhodně nepřeceňoval. „Jsem samozřejmě spokojen, ale nebyla tam velká konkurence,“ říkal rezolutně.

Dostih na 4200 metrů na hluboké dráze se změnil v dobře placenou procházku. Celková dotace dostihu byla 23 tisíc euro (více než 630 tisíc korun) a polovinu z této sumy si na své konto připsal vítěz. Fafintadenienta vedl Josef Váňa mladší, který se v sedle koně připravovaného svým otcem prosadil ve Francii poprvé v kariéře.

Radost rodinného týmu Váňových nevydržela dlouho. V proutěných překážkách na 3800 metrů se Josef Váňa mladší vyšvihl do sedla Tahiniho, který na těžké dráze mohl také bojovat o dotovaný doběh. Zhruba kilometr před cílem se mu však nevydařil skok, a Váňa mladší se poroučel z jeho sedla. Další z koní v dostihu poté Váňu nešťastně kopl.

„Mám starosti. Jak mladej spadnul, tak má něco s ramenem a s krkem. Životu nebezpečné to není, ale je to nepříjemné a nevíme, jak je to vážné. O víkendu měl startovat v grupovém dostihu v Miláně, uvidíme, jak to dopadne,“ dodal otec ustaraným hlasem.

Úterní odpoledne na závodišti ve Štrasburku se zapíše do historie českých dostihů, neboť kromě Fafintadenienta se prosadili ještě Almond Magic v rovinovém dostihu a devítiletý New Jape v proutěných překážkách na 3800 metrů.

Tři vítězství v jeden den ve Francii, to je nevídaný počin. Velkou radost zažívala především trenérka Pavlína Baštová, která připravuje New Japa, který na jedno oko nevidí.

„Máme obrovskou radost, jsme šťastní jako blechy. U nás doma startovat v překážkách nemůže, a tak jezdíme do Francie, kde startovat může. Uděláme velkou oslavu,“ uvedla Baštová.

Devítiletý New Jape vybojoval druhé životní vítězství, první na překážkách.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud