Květoslav Šimek
25. března 2015 • 09:00

Dostihové letadlo míří do chovu. O potomky "Ejdžíka" je zájem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na rovinách byl v Česku prakticky neporazitelný, jednou měl vyhrát i Velkou pardubickou. To už se devítiletému hnědákovi jménem Age of Jape nepovede. Jeho potomkům možná ano. Vítěz klasické Trojkoruny z roku 2009 je pro nadcházející dostihovou sezonu nováčkem mezi plemeníky. A podle předběžného zájmu se zdá, že se vrata hřebčína Miroslava Ševčíka ve Vlachovicích netrhnou.



Letadlo. Kanon. Dostihová raketa. I taková přízviska dostával hnědák Age of Jape. Ze čtrnácti rovinových dostihů jich dvanáct vyhrál a ve zbylých dvou skončil druhý. Sprint? Klasika? Vytrvalecký závod? Všechno jedno, všude byl doma nejlepší.

„Lepšího koně jsem ještě v rukách neměl,“ říkal i jeho trenér František Holčák. Age of Jape pak vyhrával i nad překážkami v Itálii. A když se na něj poprvé posadil žokej Dušan Andrés, hned hlásil: „Pokud zůstane zdravý, tak jej za rok, za dva, ve Velké pardubické nikdo nechytí! Tohle není kůň, to je letadlo!“

Jenže zdraví mu nepřálo. „Měl problémy s měkkým patrem, špatně se mu dýchalo,“ vysvětluje Radek Holčák, který Age of Japea trénoval v minulé sezoně. „Byli jsme na operaci laserem, pokoušeli jsme se o comeback, ale nefungovalo to. A než s ním běhat v nějakých menších dostizích, tak se jej jeho majitelé (stáj Red Rebels) rozhodli dát do chovu. Protože je to výjimečný kůň.“

Age of Jape - nováček mezi plemeníky Age of Jape - nováček mezi plemeníkyFoto Archiv Sport

Do chovu jej koupil Miroslav Ševčík z Vlachovic. A jelikož je Age of Jape mezi plemeníky nováček, nasadil poplatek za připuštění poměrně příznivý- 15 tisíc korun. Pro srovnání, nejžádanější hřebec domácího chovu Mikhail Glinka je k „mání“ za 40 tisíc korun. „To je v našem malém chovatelském rybníčku asi maximální strop,“ míní Holčák.

Na druhou stranu, irský hřebec Mikhail Glinka je trojnásobný grupový vítěz, který dokázal vyhrát i na mítinku Royal Ascot! A je synem Galilea, což je nejúspěšnější plemeník současnosti. Cena za jeho připuštění sice veřejně dostupná není, ale v zákulisí se mluví o částce 300 tisíc euro (zhruba 8,1 milionu korun).

„To už je jiná liga,“ pousmál se Holčák. „I klisny si k němu pečlivě vybírají, nestačí mít jen peníze.“ Sám má ve stáji jednu chovnou klisnu – francouzskou černou hnědku Playa Bonita. A jakmile to jen půjde, vyrazí za Age of Japeem. „Chci mít ve stáji malého Ejdžíka,“ usmívá se Holčák. „Super exteriér, výborná povaha a univerzální výkonnost na všech tratích, o takového plemeníka bude zájem.“

Na dotacích Age of Jape vyběhal takřka sedm milionů. Kolik by mohl vydělat v chovu? To bude záležet i na úspěšnosti potomků. Od toho se bude odvíjet cena za připuštění a poptávka. Při současném poplatku 15 tisíc korun a předpokládaném počtu 40 klisen za sezonu, by to první rok dělalo 600 tisíc korun.

VÝSLEDKY PLEMENÍKŮ V ČESKÉM CHOVU (s minimálně 20 potomky)

Jméno zisk na koně % vítězů připouštěcí poplatek
Bully Pulpit 75 814 Kč 56,70% 10 000 Kč
Moonjaz 71 889 Kč 59,10% 30 000 Kč
Egerton 69 335 Kč 41,30% 28 000 Kč
Scater 55 746 Kč 48,80% 10 000 Kč
Rosensturm 47 584 Kč 51,10% 15 000 Kč
Tiger Cafe 43 038 Kč 41,70% 20 000 Kč
Ray of Light 42 078 Kč 36,30% 7 500 Kč
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud