Petr Malík
9. dubna 2018 • 15:09

Skvělý den žokeje Lišky: z jedenácti dostihů vyhrál pět, čtyři v jednom dni

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtá sezóna dostihových drahách začala pro Davida Lišku jako z partesu. V pondělí v Lysé nad Labem ještě absentoval ze zdravotních důvodů, ale o víkendu v Mostě a ve Velké Chuchli řádil. Z jedenácti dostihů vyhrál pět a je na čele jezdeckého šampionátu.



Čtyři triumfy v jednom dostihovém dni se mu podařily zapsat jako dvanáctému jezdci od roku 2000. „Čtyři vítězství za jeden den jsou super a hrozně si to užívám. Všichni kluci mi gratulovali, úspěchy mi přejí,“ říká na úvod česká jezdecká kometa.

Do 20. srpna loňského roku věřil Liškovi především trenér Václav Luka, ale v jihočeských Netolicích přidal druhé vítězství a o dva týdny později slavil tři triumfy za víkend. V tu chvíli začalo být jméno David Liška v kurzu. Sezónu končil s dvaceti triumfy, z toho dvě vybojoval ve Francii. I nyní je o jezdecký talent zájem.

„Nejraději jsem, když mi zájemci volají až po přihláškách, to už vím, jestli budu jezdit nějaké naše koně nebo ne. Někdy mám jednu nabídku, někdy dvě, ale jsou dostihy, kdy mám i tři. Ale také jsou dostihy, na které nemám žádnou,“ líčí Liška, který zůstává dvorním jezdcem Václava Luky.

„S nikým jiným žádnou dohodu nemám, a já jezdím pro toho, kdo zavolá první,“ říká.

V nadcházejících dnech ho čeká poměrně nabitý program. „V pátek budu jezdit Nagano Golda ve francouzském Lyonu, v neděli ve Velké Chuchli a v pondělí opět ve Francii na dráze ve Chantilly,“ popisuje svůj program.

Oproti svým kolegům si však ještě musí poradit se školou, je totiž ve druhém ročníku střední školy dostihového sportu a jezdectví ve Velké Chuchli. „Skloubit školu a ježdění je hodně náročné, hlavně nyní, když je víc dostihů,“ přiznává.

Sezónu na domácích drahách měl začít David Liška již v pondělí v Lysé nad Labem, ale horečky ho do sedel koní nepustily. „Slyšel jsem, že jsem měl problém s váhou, ale nebyla to pravda, měl chřipku a horečky. Nyní už je mi daleko lépe než před týdnem,“ vysvětluje mladý jezdec svou absenci.

V sobotu v Mostě vyhrál hned první dostih s Trinisem a ve Velké Chuchli sbíral úspěchy jak na běžícím pásu, jen s favorizovaným Nine ou Four v hlavním dostihu se mu nedařilo.

„Nejvíce mě překvapila Rabbit Havana, s tou jsem nevěřil, že bych mohl vyhrát, naopak nejvíce jsem si věřil s Wovkou. Čtyři vítězství za den mě překvapila, to musím přiznat,“ říká Liška.

Plány pro výborně rozjetý rok? „Hlavně zůstat zdravý a jezdit, co nejvíce to půjde. Žádnou metu v počtu vítězství jsem si nedal, chci jezdit, co nejvíce.“

Jezdci v rovinových dostizích, kteří vyhráli čtyři nebo pět dostihů v rámci jednoho dostihového dne, od roku 2000
Kristýna Bezděková (2002, Velká Chuchle)

Jaroslav Donoval (2002, Slušovice)

Dušan Andrés (2004, Brno)

Martin Srnec (2005, Velká Chuchle)

Linda Gahlertová (2005, Mimoň)

Jiří Chaloupka (2006, Slušovice)

Tomáš Lukášek (2007, Velká Chuchle)

Iva Miličková (2007, Velká Chuchle)

Václav Janáček – celkem 8x v letech 2008 až 2010 (Velká Chuchle 3x, Most 2x, Mimoň, Benešov a Lysá nad Labem)

Martin Laube (2011, Velká Chuchle, 2015 – Slušovice)

Bauyržan Murzabajev (2013, Karlovy Vary)

David Liška (2018, Velká Chuchle)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud