Petr Malík
22. března 2021 • 15:10

Trenér na mrtvém koni? Překážky spasila žena v sedle, ovládla 6 dostihů

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádně těžké ocelové mraky visely nad ostrovními překážkovými dostihy před letošním překážkovým Festivalem v Cheltenhamu poté, co byl irský trenér Gordon Elliont vyfocen, jak sedí na mrtvém koni. Špatnou náladu ale zahnala nová hvězda, jedenatřicetiletá irská jezdkyně Rachel Blackmorová.



Skandální jednání dvou turfmanů k mrtvým koním je v Anglii stále živým tématem. Trenér Gordon Elliot i jezdec Rob James, v jehož případě se na veřejnosti objevilo pět let staré video, za to vyfasovali roční distanc. Před slavným Festivalem v Cheltenhamu navíc dostihová veřejnost v Anglii nezapomněla, že se loni běhalo před plnými tribunami, i když první vlna korona krize už nabírala na síle.

Při samotném Festivalu letos svítilo sluníčko, tribuny musely být prázdné, ale na nebi se objevila nová hvězda. Příběh jezdkyně Rachel Blackmorové je hlavním tématem po největším světovém svátku překážkových dostihů, který vyvrcholil v pátek.

Irka se stala vůbec první ženou historie, která dostala cenu pro nejlepšího jezdce Festivalu, která se vyhlašuje od roku 1980, a zatím si ji čtyřicetkrát odnášeli muži.  Najdeme mezi nimi největší hvězdy britských překážkových dostihů, někteří mají v areálu i svou sochu, Tony McCoye, Richarda Dunwoodyho, Davyho Russella nebo jedenáctinásobného vítěze Rubyho Walshe. Není tak dávno doba, kdy sázkové kanceláře vypisovaly kurzy, zda žena během 28 dostihů Festivalu vyhraje alespoň jednou.

Blackmorová ale během čtyř dní vyhrála v Cheltenhamu šest dostihů, každý den zvítězila v dostihu nejvyšší kategorie a všichni muži jí mohli gratulovat.

Rachel Blackmorová v Cheltenhamu zazářila
Rachel Blackmorová v Cheltenhamu zazářila

„Je to šílené! Vůbec nechápu, že jsem v Cheltenhamu nejlepším jezdcem,“ sdělovala zjevně dojatá Blackmorová. Celkem absolvovala 20 startů, kromě vítězství měla čtyřikrát pád a do cíle se nedostala.

Největších úspěchů Rachel Blackmorová dosahuje na koních irského trenéra Henry de Bromheada, nejúspěšnějšího trenéra letošního Festivalu. Před vrcholem Festivalu, Zlatým pohárem, se musela rozhodnout, zda usedne do sedla osmiletého Minella Indo nebo o rok mladšího A Plus Tarda. Zvolila druhého jmenovaného.

Výsledek Gold cupu 2021? Vyhrál Minella Indo s Kennedym o délku a čtvrt před A Plus Tardem s Blackmorovou.

„Udělala jsem špatné rozhodnutí, ale moc si stěžovat nemohu,“ sdělovala typickým způsobem Blackmorová, která velkou publicitu nemá ráda.

Jedenatřicetiletá rodačka z irského hrabství Tipperary začala svou jezdeckou kariéru jako amatérka a poprvé vyhrála v únoru 2011. Profesionální jezdkyní se stala v roce 2015 a její hvězda stále stoupá. Zatím nejlepší sezónu v domovském Irsku měla před dvěma roky, kdy skončila s devadesáti triumfy.

Ostrovní překážková sezóna běží od začátku května do konce dubna a v té pomalu končící je Blackmorová druhou nejlepší jezdkyní v Irsku s 84 triumfy, nasbírala jich jen o šest méně než vedoucí Paul Townend, jednička irské trenérské legendy Willieho Mullinse. S formou, jakou Rachel předvedla na Festivalu, má reálnou možnost překonat sto vítězství v jedné sezoně, hranici extratřídy ve všech dostihových zemích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud