13. prosince 2013 • 05:00

Švédky jen závidí! Jsme hezčí, smějí se bojkotu Miss florbalistky

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co začalo jako nenápadná anketa na sociální síti, narostlo v posledních dnech do obřích rozměrů. Proti korunovaci florbalové Miss, která měla být dekorována během semifinále domácího mistrovství světa, se důrazně ohradili "vynálezci" florbalu ze Švédska. Anketa je uráží, prý je sexistická. "Můžeme se tomu jen smát," shodují se ale finalistky.



 

Co přesně švédské straně na anketě vadí? Prý je vulgární, sexistická a nemá nic společného se sportem. "Nevěděl jsem, že se to chystá, a jsem důrazně proti tomu," uvedl pro list Expressen švédský prezident IFF Tomas Eriksson.

Podobně radikálně smýšlí i švédské reprezentantky, které na šampionátu útočí na čtvrtý titul mistryň světa v řadě. „Měli by se soustředit spíše na sport,“ nechala se slyšet Therese Karlsson. „Je to směšné, vůbec nevím, co si o tom mám myslet,“ ještě přitvrdila Emelie Lindström, podle řady expertů nejlepší hráčka světa.

Poprask okolo florbalové Miss rozpoutala fotka jedné z účastnic, kterou převzaly švédské internetové servery. V zemi, ve které florbal vznikl, je gender velké téma a okamžitě zavládlo pobouření. Svou hru si přece nenecháme takto hyzdit, psalo se v diskuzích.

"Naprosto tomu nerozumím, proč se do nás Švédsko tak obulo. Chtěly jsme pouze florbal zviditelnit a přitáhnout na něj zase více fanoušků," zmiňuje hlavní cíl ankety finalistka Tereza Slavíková. "Napadá mě jediná věc, vadí jim, že nejsou zase v něčem dalším první, že to nevymysleli oni," myslí si hráčka extraligové Jihlavy.

Stejný názor na celou aféru má i další finalistka, obránkyně Herbadentu SJM Nikola Šrámková. "Je možné, že je tam trochu závist ze strany Švédska, protože to oni vždy přicházejí s inovacemi. Ale může to být i tak, že se prostě báli prohry. Přeci jen se říká, že české holky jsou nejkrásnější."

Sabina Schweinerová - FbC 98 Chomutov
Sabina Schweinerová - FbC 98 Chomutov

"Jejich naprostý odpor a nechuť k jednomu z programů MS mi přijde opravdu komická," nechápe Ester Brunclíková, finalistka a brankářka junorské reprezentace.

"Ženy Singapuru jsem viděla hrát v sukních, a dokonce i v dresech s límečky, je to také spojování ženskosti s florbalem a nikdo to neodsuzuje. Je to stejné, jako kdybychom my přijely na MS, které by pořádalo Švédsko, a zbojkotovaly jim jeden z programů MS."

Zda vyhlášení ankety proběhne podle plánu v jedné ze semifinálových bitev, nebo v náhradním termínu po šampionátu, se mělo rozhodovat ve čtvrtek večer, kdy byla naplánována schůzka prezidenta České florbalové unie Filipa Šumana s Tomasem Erikssonem.

"Bude se řešit nejen osud Miss, ale celý harmonogram závěrečných bojů včetně doprovodného programu. Uvidíme, jak to dopadne," řekl David Podhráský, hlavní organizátor Miss Český florbal. "Od Švédů mi to ale přijde zveličené, nafouknuté. Za jedno jim ale můžeme být vděční, kdyby se to nesnažili zatrhnout, nikdy by naše soutěž nebyla tak medializovaná," směje se Podhráský.

Na iSport.cz anketa pokračuje dál

Vyhlásit vítězku Miss Český Florbal během semifinále MS možná nevyjde, o ceremoniál ale desítka finalistek nepřijde. "Vzhledem k termínům se nabízí oficiální vyhlášení v průběhu finále Poháru. Rozhodně to ale není závazná informace,“ říká David Podhráský, hlavní organizátor soutěže.

Proto i nadále hlasujte o nejkrásnější florbalistce v anketě iSport.cz.

 

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud