12. března 2021 • 22:00

Čeští házenkáři porazili Faerské ostrovy, mají první výhru v kvalifikaci na ME

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři splnili roli favorita a v druhém z šesti utkání kvalifikace mistrovství Evropy porazili v Brně Faerské ostrovy 28:20. Národní tým si po středeční prohře v Rusku připsal premiérové dva body do tabulky čtyřčlenné skupiny a v druhém zápase po návratu staronového trenéra Rastislava Trtíka na lavičku poprvé zvítězil.



Do kvalifikace měli Češi vstoupit už dříve, ale úvodní dvojzápas s Faerskými ostrovy byl kvůli koronaviru hned dvakrát odložen. V neděli národní celek znovu v Brně přivítá v odvetě Rusko, kterému ve středu v Moskvě podlehl po boji těsně 27:28.

Českému týmu patří aktuálně ve čtyřčlenné skupině třetí příčka o bod za druhou Ukrajinou, která má na kontě o jedno utkání navíc. Z každé skupiny postoupí na šampionát v Maďarsku a na Slovensku v příštím roce první dva celky a doplní je nejlepší čtveřice z třetích míst.

Českému týmu schází v úvodu kvalifikace kvůli koronavirové situaci pětice hráčů z německých soutěží. Ve středu do Ruska odcestovalo jen 14 hráčů, dnes mužstvo doplnili Jurka a Kašpárek, který ale kvůli problémům s rukou nestrávil na hřišti příliš času.

Favorizovaní domácí měli před prázdnou halou v Brně, kam kvůli covidu-19 nemohli fanoušci, od začátku zápas s outsiderem pevně pod kontrolou. Dařilo se pivotovi Jan Užkovi, s šesti góly nejlepšímu střelci utkání.

Trtíkovi svěřenci si rychle vytvořili čtyřbrankový stav a vedení si po celou první půli udržovali. Faeřané, kteří dosud nikdy nestartovali na velké akci, ve 24. minutě snížili na rozdíl tří gólů, ale poslední pětiminutovka před pauzou patřila Čechům. Po šňůře tří branek šli domácí do kabin s pohodlným poločasovým náskokem 14:8.

V 36. minutě po brejku zvýšil navrátilec do sestavy Jurka už na 18:10. Hosté pak využili několikaminutového útlumu českého celku a snížili na rozdíl pěti branek. Domácí však rychle zabrali a sérií čtyř gólů definitivně rozhodli. V 57. minutě poslal Číp národní tým do vedení už o 10 branek a Faeřané v samém závěru jen drobně zkorigovali stav.

Trtík, který už vedl reprezentaci v letech 2002 až 2005, převzal tým po lednovém konci trenérů Jana Filipa s Danielem Kubešem. Oba kouče těsnou většinou odvolala svazová exekutiva poté, co kvůli koronavirové nákaze v mužstvu reprezentanti na poslední chvíli odřekli účast na mistrovství světa v Egyptě.

Kvalifikace mistrovství Evropy 2022 házenkářů - 3. skupina:

ČR - Faerské ostrovy 28:20 (14:8)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 4/1, Bečvář 2, Jurka 4, Kašpárek, Babák, Číp 3, Vančo 1, Klíma 2, V. Patzel 2, Solák 3, Užek 6, Gřešek, Piroch 1, Franc.

Nejvíce branek Faerských ostrovů: Johansen 4. Rozhodčí: Sekulič, Jovandič (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 1/0. Vyloučení: 3:5. Bez diváků.

Tabulka:

1. Rusko 3 2 1 0 85:82 5
2. Ukrajina 3 1 1 1 80:78 3
3. ČR 2 1 0 1 55:48 2
4. Faerské ostrovy 2 0 0 2 41:53 0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud