15. prosince 2019 • 14:53

MS v házené ovládly poprvé Nizozemky, rozhodly vteřinu před koncem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemské házenkářky se poprvé v historii staly mistryněmi světa. Ve finálovém utkání na šampionátu v Japonsku porazily Španělsko 30:29 gólem Lois Abbinghové ze sedmimetrového hodu sekundu před koncem. Vedle zlatých medailí si zajistily účast na olympijských hrách v Tokiu.



Oranjes pod vedením francouzského trenéra Emmanuela Mayonnadeho zkompletovaly na MS sbírku po stříbru z předminulého šampionátu v Dánsku a bronzu z posledního finálového turnaje v Německu. Třetí v Kumamotu skončily olympijské šampionky Rusky po výhře nad Norskem 33:28.

Do finále vstoupily lépe Španělky, které rovněž usilovaly o první titul v historii, ale ještě v první půli přišly o čtyřgólový náskok. Po změně stran pro změnu Nizozemky získaly pětibrankové vedení, jenže v poslední minutě z něj nebylo nic.

Za stavu 29:29 mohly dokonce Španělky dokonat obrat, ale akci nezakončily a následnou snahu zabránit nizozemské brankářce v rozehrání vyhodnotily rozhodčí jako porušení pravidel, hráčku vyloučily a nařídily sedmičku. Abbinghová jedinou nizozemskou "penaltu" v zápase proměnila a Španělkám vypršel čas.

Rusky porazily norské obhájkyně stříbra a získaly na MS první cenný kov od posledního titulu v roce 2009. Seveřanky skončily pod stupni vítězů po dvou úspěšných šampionátech, na nichž hrály finále. Ten předminulý v Dánsku vyhrály.

Čtyřnásobné mistryně světa Rusky si částečně vynahradily zklamání z páteční semifinálové porážky 32:33 od Nizozemska. To byl v Japonsku jejich jediný nezdar, ostatních devět zápasů včetně duelu se Španělskem vyhrály.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud